A D-vitamin jel tablettákból kirakva egy fehér tányéron

D-vitamin-hiány: Egy furcsa érzés, amely jel lehet

A hirtelen fellépő szédülés a D-vitamin hiányának egyik jele lehet.


Egy gyakori szédüléstípus, a paroxizmális helyzeti szédülésnek (BPPV) tünete ez a gyakran fellépő szédelgés, de a további tünetek közt szerepel a hányinger és a hányás, valamint az egyensúlyvesztés.

Egy új kutatás szerint a D-vitamin- és kalcium-kiegészítők napi kétszeres szedése csökkentheti a szédülés kialakulásának esélyét, olvasható a PsyBlog cikkében.

A szédülés nem feltétlenül áll kapcsolatban a magassággal, sokan tapasztalják úgy, hogy mindkét lábukkal szilárdan a földön állnak.

Ez az állapot ritkán súlyos, de nagyon zavaró tud lenni, az ezzel küzdők 86 százaléka jelentette, hogy a szédülés megzavarja a mindennapi életét, és néhány nap kiesést okoz a munkából.

Dr. Ji-Soo Kim, az új tanulmány társszerzője elmondta, vizsgálatuk azt sugallja, hogy a jóindulatú paroxizmális helyzeti szédülésben szenvedők számára a D-vitamin- és kalcium-kiegészítő egyszerű, alacsony kockázatú módja lehet a szédülés kiújulásának megelőzésére, különösen akkor ha valakinek eleve alacsony a D-vitamin szintje.

A közel ezer ember bevonásával végzett vizsgálatban a résztvevők mintegy fele kapott D-vitamin-kiegészítőt és kalciumot.
Az alacsony D-vitamin-szintű emberek naponta kétszer 400 NE D-vitamint és 500 mg kalciumot szedtek.

Az eredmények azt mutatták, hogy a kiegészítők 24 százalékkal csökkentették a szédülés kiújulását, valamint azoknál hatékonyabb volt a kiegészítők szedése, akiknek nagyobb volt a D-vitaminhiányuk: 45 százalékkal csökkentek a tüneteik.

„Az eredményeink izgalmasak, mivel idáig a jóindulatú paroxizmális helyzeti szédülés kezelésének fő módja az volt, hogy orvoshoz fordult az illető, hogy fejmozgásos vizsgálatokat végeztek. Vizsgálatunk szerint egy olcsó és alacsony kockázatú kezelés, mint a D-vitamin- és kalciumtabletták, hatékony lehet e gyakori és gyakran visszatérő rendellenesség megelőzésében”

– fogalmazott Kim.

Nyitókép: Shutterstock