Barna hajú fiatal nő csuklik, és vizet próbál inni

Összefüggést találtak a csuklás és a rák között

A csuklás egy ártalmatlannak tűnő, teljesen természetes testi élmény, amely meglepően keveset tanulmányozott volt – eddig. Most azonban kutatók összefüggést találtak a csuklás és a rák között.


Mi köze van a csuklásnak a rákhoz?

Az emberek (patkányok, mókusok, nyulak, macskák, kutyák és lovak) egyik leggyakoribb testi élménye a csuklás, ami már magzati korban is gyakran előfordul. Csukláskor a rekeszizom önkéntelenül összehúzódik, ezáltal a hangszalagok összecsukódnak, ami a névadó "csukló" hangot adja ki. Ezek a görcsök természetes esetben néhány percen belül megszűnnek.

A rákos megbetegedés fenyegetéséhez képest a csuklás ártalmatlannak tűnhet, azonban a két dolog különös módon mégis összefügg.

A rákos megbetegedéssekkel küzdők 40 százaléka küzd csuklással a betegség ideje alatt. Egy kisebb részüknél - körülbelül minden tizedik embernél - ezek a rohamok 48 óránál tovább is tarthatnak és ezt már krónikus csuklásnak nevezik.

De mi is az a krónikus csuklás?

A krónikus csuklás az a fajta csuklás, mely már az élet minden területére kihat és lehetetlenné teszi az olyan mindennapi tevékenységeket, mint például a koncentráció, beszélgetés, alvás, evés vagy az ivás.

Mindezeket azért, mert a rekeszizom állandó görcsös összerándulásától folyton felébred az ember. Az evést és az ivást pedig a görcsök okozta nyelési nehézségek hátráltatják. A mellkasban pedig gyakran még a csuklás megszűnése után is fájdalmat érezhetünk.

És miért csuklunk?

Bármilyen meglepő is, a tudomány mai állása szerint semmi haszna nincs a csuklásnak. Dr. Aminah Jatoi, a Mayo Klinika onkológusa, a csuklással kapcsolatos tanulmány egyik szerzője így nyilatkozott:

„A mostani tudásunk alapján azt mondanám, hogy nem származik semmi előnyünk abból, hogy csuklunk.”

A csuklás tehát egy átmeneti tünet, ami teljesen váratlanul és kiszámíthatatlanul jelenik meg és múlik el, emiatt nehéz alaposan tanulmányozni. Emiatt az eddigi vizsgálatok csupán a betegek beszámolóinak elemzése alapján készültek.

Mi válthatja ki a csuklást?

És itt jön a meglepő fordulat, ugyanis a csuklást nem csak a félrenyelés, izgalom és a stressz válthatja ki, hanem bizonyos betegségek és állapotok is, mint például a puffadás, várandósság, sérv, gyomorfekély, májbetegség, vesebetegség és a rák is.

Arról azonban, hogy a rákos megbetegedéseknél milyen gyakran jelentkezik a csuklás valószínűleg azért nem tudtunk eddig, mert egy egyszerű, hétköznapi dolog, így a betegek ritkán említik az orvosaiknak.