Két vitamin csökkenti a szívbetegségek és a rák kockázatát

Két vitamin csökkenti a szívbetegségek és a rák kockázatát

A legfrissebb kutatások megerősítették, hogy van két táplálékkiegészítő, melyek csökkentik a rákos megbetegedések és a szívbetegségek okozta halálozásokat.


Ez a két vitamin pedig nem más, mint a halolajból származó omega-3 zsírsavak, melyek jelentősen csökkenthetik a szívroham kockázatát, illetve a D-vitamin, ami pedig jelentősen csökkentheti a különböző ráktípusok által okozott halálesetek számát.

A kutatók a klinikai kísérlet során 5 éven át vizsgáltak 26 000 amerikai felnőttet, hogy kiderítsék, a halolaj, illetve a D-vitamin biztosan kivédi-e a szív- és érrendszeri betegségeket vagy a rákot.

Az eredmények igazán megnyugtatóak voltak, ugyanis a tengeri omega-3 zsírsavak bevitele a szívinfarktusok számának jelentős csökkenésével járt együtt.

A szívinfarktusok számának nagyobb mértékű csökkenését főként az afroamerikaiaknál tapasztalták.

Az 1 gramm omega-3 halolaj étrendkiegészítő szedése a szív-és érrendszeri megbetegedések, mint például a stroke okozta halálozások csökkenését mutatta. A D3-vitamin 2000 NE dózisban történő napi bevitele jelentős csökkenést mutatott a rák okozta halálozásban azoknál, akik legalább két éven át szedték.

Dr. JoAnn Manson, a tanulmány szerzője elmondta:

„Az eredmények mintázata az egyes beavatkozások előnyeinek és kockázatainak összetett egyensúlyára utal, és rámutat arra, hogy további kutatásokra van szükség annak meghatározására, hogy mely egyéneknek származhat a legnagyobb valószínűséggel előnye ezekből a kiegészítőkből.”

Dr. Stephanie Faubion, a NAMS orvosi igazgatója elmondta:

„Mivel a szívbetegségek és a rák jelentik a nők egészségét leginkább fenyegető veszélyeket, elengedhetetlen, hogy továbbra is tanulmányozzuk az olyan lehetőségek életképességét, amelyek megelőzik ezeket a betegségeket, és segítenek a nőknek túlélni azokat.”

Nyitókép: Photo by Daily Nouri on Unsplash