Szívverésdiagrammal ellátott, piros szívformát tartó kéz

A 2 legjobb módszer a vérnyomás csökkentésére

Két egyszerű tevékenységgel csökkenthetjük a vérnyomást.

A közepes intenzitású reggeli testmozgás, például 30 perc élénk séta vagy futópadon való gyaloglás reggelente csökkentheti a vérnyomást, a szívbetegségek kockázatát, és megőrizheti az egészségünket – derült ki egy kutatásból, melyben idősebb, túlsúlyos vagy elhízott felnőttek vettek részt.

A tanulmány szerint a napközbeni gyakori ülőszünetek beiktatásával növelhető a reggeli testmozgás vérnyomáscsökkentő hatása.

A kísérlet során az átlagos vérnyomás, különösen a szisztolés vérnyomás, csökkent a reggelente félórás, közepes intenzitású futópados sétát végző résztvevőknél, a hatás ezután 8 órán át tartott.

Azt is megállapították, hogy a vérnyomás csökkentés előnye egész nap tartott, amikor a reggeli sétát félóránként háromperces ülőszünetekkel kombinálták. Ezek a rövid, gyakori szünetek alkalmi sétát (könnyű intenzitású fizikai aktivitást) jelentettek a nap folyamán gyakori ülőszünetekben.

„Mind a férfiak, mind a nők esetében az átlagos szisztolés vérnyomás csökkenésének mértéke a testmozgást és az ülés közbeni szüneteket követően megközelítette azt a mértéket, amely ebben a populációban a vérnyomáscsökkentő gyógyszerektől elvárható lenne a szívbetegség és a sztrók általi halálozás kockázatának csökkentése érdekében. Ez a csökkenés azonban a nők esetében nagyobb volt”

– mondta el Michael Wheeler, a tanulmány vezető szerzője.

A tanulmányból kiderült, hogy a testmozgás és az ülésszünetek kombinációja a nőknél hatásosabb volt a vérnyomás csökkentéssel kapcsolatban.

Ennek oka az lehet, hogy a férfiaknál az adrenalin szintje megemelkedett, a nőknél viszont csökkent. A másik tényező, hogy a nők a menopauza utáni időszakban voltak, amikor nagyobb náluk az esélye a szív- és érrendszeri betegségeknek.

Nyitókép: Shutterstock