woman having toothache while eating chocolate

Így hat a cukor a fogainkra

Gyakran hangzik el, hogy a cukros élelmiszerek súlyosan károsíthatják az ember fogait, hiszen lyukakat és fogszuvasodást okozhatnak. Ezért azonban nem közvetlenül a cukrok felelősek, hanem a szánkban élő baktériumok. (x)

A szánkban leledző baktériumok szénhidrátokkal táplálkoznak, ami számos élelmiszerben (főleg a cukrokban) fellelhető. Ezek a baktériumok savat termelnek, és ezek a savak okozzák a fogzománc kilyukadását, ami aztán fogszuvasodáshoz vezet.

Ezért ajánlott korlátozni a cukrok és más szénhidrátok fogyasztását a fogak megőrzése érdekében. Érdemes mindig elolvasni a tápérték-címkét a különböző élelmiszerek csomagolását, és odafigyelni a cukormennyiségre. Sajnos a cukrokat számos különböző néven tüntethetik fel ezeken a címkéken, ezért gyakran nehéz lehet eldönteni, hogy egy-egy adott termék mekkora mennyiségű cukrot tartalmaz.

Segítségül íme a cukrok különböző nevei, amelyekkel a csomagolásokon találkozhatunk:

  • cukor
  • barna cukor
  • nádcukor
  • porcukor
  • turbinado
  • nyers cukor
  • kukoricaszirup
  • kristálycukor
  • maltóz
  • fruktóz
  • szacharóz
  • glükóz
  • dextrin
  • gyümölcslé-koncentrátum
  • méz
  • izocukor (fruktóztartalmú szirup)
  • invertcukor
  • malátaszirup
  • juharszirup
  • melasz

A legtöbb cukrot tartalmazó élelmiszerkategóriák:

  • üdítők, energiaitalok, sportitalok: 35,7%
  • gabonából készült desszertek (sütemények, piték, torták stb.): 12,9%
  • gyümölcslevek: 10,5%
  • tejből készült desszertek (pl. fagylalt): 6,5%
  • cukorkák: 6,1%
  • gabonapelyhek: 3,8%
  • cukrok és méz: 3,5%
  • ízesített tea: 3,5%
  • élesztővel készült kenyér: 2,1%
  • egyéb élelmiszerek: 15,4%

A cukorpótlók, édesítőszerek hatása a fogakra

woman smiling face


Fotó: Alexander Krivitskiy/Unsplash

A cukorpótlók ízükben és állagukban helyettesítik ugyan a cukrokat, azonban a valódi cukrokkal ellentétben nem járulnak hozzá a fogakat károsító savak termeléséhez. Számos cukorpótló készítmény létezik (eritrit, aszpartám, szacharin, izomalt stb.) amelyek közül néhány a boltban kapható termékben is fellelhető.

Habár a fogszuvasodáshoz nem járulnak hozzá, a cukorpótló és édesítőszerek, nem feltétlenül számítanak egészségesebb opcióknak a valódi cukrokkal szemben.

Tippek a fogszuvasodás megelőzésére

A fogszuvasodás megelőzése érdekében naponta legalább kétszer mossuk meg alaposan fogainkat, hogy eltávolítsuk az apróbb ételmaradékokat is szánkból.

Korlátozzuk a főétkezések közötti nassolások számát, és ilyenkor is fogyasszuk inkább az egészségesebb alternatívákat.

Kerüljük a hozzáadott cukrokat étrendünkben.

Fogyasszunk sok tejterméket, gyümölcsöt és zöldséget, illetve rendszeresen igyunk tiszta vizet.

Járjunk el legalább félévente fogorvoshoz fogászati szűrésre és fogkőleszedésre. Ha pedig fájdalommentes fogkőeltávolítást választanánk, akkor kérjünk időpontot a Lévai Dental Fogászatára az alábbi linken: fogkőeltávolítás!
(x)

Nyitókép: Shutterstock