Egy férfi úszik

A medencék vagy a tengerek vize egészségesebb?

Régóta fennáll a kérdés, hogy vajon a tengerekben és tavakban, vagy a medencék vizében egészségesebb úszni. Mindkettőnek megvannak a pozitívumai és negatívumai, így nem csoda, hogy sokan szinte képtelenek állást foglalni. Alábbi cikkünkben szakértők véleményét áruljuk el.


A vadvizekben történő úszás során élvezhetjük a napsütést, a friss levegőt és a természetben töltött idő egyéb velejáróit. Ezzel együtt viszont számolni kell azzal is, hogy a hullámok nagyobbak lehetnek a vártnál, a hőmérsékletet nem szabályozzák, illetve a baktériumok és az egyéb kórokozók is mind jelen vannak a vízben.

A strandokon lévő úszómedencék viszont teljesen olyanok, mint a nagy fürdőkádak, melyekben sok idegen emberrel lubickolunk. Így bizony előfordulhat, hogy különböző testnedvek kerülnek bele abba a vízbe, amiben mi is tartózkodunk. A betegségek összeszedése így szintén valószínűsíthető kockázat.

Melyik minősül akkor egészségesebb választásnak?

Mindent összegezve a medencékben úszni továbbra is előnyösebb. A szabad vizekben sokkal több olyan kórokozó lehet, ami az emberi szervezet számára káros. És ezek csupán a természetes ellenségek, amik ilyen tavakban — vagy esetleg tengerekben, óceánokban — ránk leselkednek. A gyárak sokszor a vegyi anyagokat a környező vizekbe bocsátják, mindezt gyakran figyelmeztetés vagy feltűntetés nélkül.

\u00dasz\u00f3 egy strand medenc\u00e9j\u00e9ben

Fotó: Unsplash/Gentrit Sylejmani

Arról sem szabad elfeledkezni, hogy a strandokon úszómesterek figyelnek az emberek biztonságára. Ez a lehetőség egy vadvízi úszás során nem áll rendelkezésre. Emellett a baktériumokat és az egyéb apró élőlényeket a gondosan vegyszerezett és gyakran tisztított medencékben nem engedik megtelepedni, így azoktól sem kell annyira tartani.

Bár a medencékben való időtöltés gondolata sok esetben taszítóbbnak tűnik, mint egy tengerparti merülés, mégis inkább azt érdemes előtérbe helyezni. A legjobb választás talán egy szabadtéri, jó kézben tartott uszoda, hogy mindkét opció előnyeit egyszerre élvezhessük.

Nyitókép: Unsplash/David Boca

Forrás: ScienceAlert