Nő vizelési ingerrel küzd

Mindannyian csináljuk, pedig súlyos egészségügyi gondokat okoz ez a szokás

A legtöbb ember számára valószínűleg ismerős az érzés, amikor nincs a közelünkben illemhely, ezért kénytelenek vagyunk visszatartani a vizeletünket. Ha alkalmanként csináljuk, az viszonylag ártalmatlan. A vizeletünk rendszeres, többszöri visszatartása azonban már sokkal kevésbé biztonságos. Több egészségügyi ok miatt is érdemes leszokni erről, lássuk őket!


Károsíthatja a vesét

Bár a vizelet alkalmankénti visszatartása nem jelent komoly egészségügyi kockázatot, nem árt tudnunk a rendszeres vizelettartás káros következményeiről. Például a vizelet hosszú ideig történő visszatartása érzékennyé tehet minket a fertőzésekre, különösen, ha vesebetegségben szenvedünk. Súlyos esetekben akár a vizelet visszaduzzadását is okozhatja a vesékben, ami súlyos károsodáshoz vezethet.

Gyengítheti a húgyhólyag izmait

A pisilés időnkénti visszatartása ártalmatlannak tűnhet, azonban ha rendszeresen csinálod, az nem kívánt következményekkel járhat. A vizelet hosszú ideig történő visszatartása nyomást gyakorol a húgyhólyagra és a medencefenék izmaira. Idővel ez inkontinenciához vezethet, és nehézségeket okozhat a hólyag ürítésében.

Húgyúti fertőzéseket okozhat

A pisilés, azaz a hólyag kiürítése segít a húgyutakban természetesen jelen lévő baktériumoknak távozni a szervezetből. Ha azonban visszatartjuk a vizeletet, akkor a baktériumok felhalmozódhatnak és elszaporodhatnak a hólyagban, ami hosszú távon fertőzésekhez vezethet, melyektől roppant nehéz megszabadulni.

A hólyag megnyúlását okozhatja

Normális esetben, amikor a hólyag megtelik, akkor megnyúlik, majd visszatér eredeti formájába. De ha rendszeresen visszatartjuk a vizeletet, akkor az idővel megváltoztathatja a hólyagunk alakját és megakadályozza, hogy visszaálljon természetes alakjába.

Nyitókép: Shutterstock

(Bright Side)