Egy megfázott lány az orrát fújja

Íme a válaszok a januárban legtöbbet guglizott egészségügyi kérdésekre!

Milyen egészségügyi témakörökre kerestek rá legtöbben az utóbbi időszakban? Alábbi cikkünkbe összegyűjtöttük a legégetőbb kérdéseket, illetve a rájuk vonatkozó orvosi válaszokat is.


1. Mennyi ideig tart a koronavírus-fertőzés?

Az elmúlt években nem meglepő, hogy a koronavírus-fertőzéssel és az intézkedésekkel kapcsolatos Google-keresések a legnépszerűbbek. Összességében szakértők elmondása szerint egy átlagos Covid-fertőzés tünetei nagyjából egy-két hétig tartanak. Ezzel szemben vannak elhúzódó esetek is, akik egy, vagy akár több hónapig is szenvedhetnek a hatásai miatt. Ha valaki elhúzódó betegségre gyanakszik, akkor célszerű felkeresnie a háziorvosát.

2. Fertőző a mandulagyulladás?

Dr. Jay Verma háziorvos elmondása alapján a mandulagyulladás magában nem fertőző, ellenben az azt okozó vírus vagy baktérium igen. A betegség tünetei között szerepel a torokfájás, a magas láz, a fáradtság és a köhögés. Ezek elmúlásáig érdemes otthon maradni, hogy ne terjedjen át másokra.

3. Hány kalóriát kell megennem naponta?

Erre a kérdésre nincs egyértelmű válasz. Minden embernél más és más a megfelelő mennyiség, hiszen számos tényező befolyásolhatja a szükséges adagot. A testalkat, az életmód, az egészségügyi állapot és az aktuálisan szedett gyógyszerek mind módosíthatják a szükséges kalóriabevitelt.

Egy általános megállapítás szerint nőknek 2 ezer, férfiaknak pedig 2500 ajánlott minden napra, de ezt nem szabad egyértelmű utasításnak venni. Érdemes szakemberhez fordulni a megfelelő diéta beállításához.

4. Meddig tart az influenza?

Egy influenz\u00e1s ember te\u00e1sb\u00f6gr\u00e9je, szem\u00fcvege \u00e9s zsebkend\u0151s doboza

Fotó: Unsplash/Kelly Sikkema

Az influenza esetében nagyjából egy hét betegségre lehet számítani. Természetesen itt is előfordulhatnak sokára gyógyuló esetek, melyeknél ajánlatos orvosi szakvéleményt kérni.

Nem szabad elfelejteni, hogy a köhögés a betegség fertőző időszakát követően még akár hetekig is eltarthat. Gyorsabb gyógyulás érdekében orvosok több pihenést és meleg környezetet javasolnak, illetve olyan levesek és teák fogyasztását, melyek jót tesznek a gyomornak és a toroknak. A méz mindig egy segítő társ ilyen esetekben.

Nyitókép: Shutterstock

Forrás: Independent