Egy nő hátára egy napocskát rajzoltak naptejjel

A fényvédő krémek tesztelése komoly egészségügyi problémákhoz vezet​

Honnan tudhatjuk, hogy a fényvédő krémekre felírt adatok valóban helytállók? Miként mérik fel a hatékonyságukat? Sajnálatos módon számos probléma áll fenn a termékek tesztelésében, a megoldásokra pedig még sokat kell várni. Ezekre kellene jobban odafigyelni.


Az elmúlt években történt már olyan sajnálatos dolog, hogy bizonyos termékek hatásai nem feleltek meg a tubusokra felírtaknak, viszont ez egyáltalán nem gyakori. A fényvédő faktort a szakmában SPF-értéknek nevezik és szigorú szabályozásokhoz kötött ennek a megállapítása, tehát, amennyiben nyaranta vagy naposabb időszakokban fényvédőt vagy naptejet kenünk magunkra, akkor biztosra vehetjük, hogy a kívánt hatást kapjuk.

A valós probléma igazából a tesztelési folyamatban rejlik, hiszen a megszokott és előírt rendszer emberi tesztekhez kötött. Ezek során önkéntes alanyokat vesznek fel, majd egy adott mértékű réteget kennek fel a bőrükre. Folytatás gyanánt magas UV-sugárzásnak teszik ki őket, hogy meggyőződjenek a készítmény hatékonyságáról.

Ez a rendszer komoly bőrproblémákat és látáskárosodást okozhat, vagyis összességében egy etikátlan és embertelen eljárásról van szó. Mindezek mellett indokolatlan és pontatlan eredmények is születhetnek belőle.

Fontos szem előtt tartani, hogy a Nap sugarainak hatása minden embernél változó, ez pedig a közel azonos bőrtípusú személyek esetében is igaz. Fontos továbbá azt is megjegyezni, hogy a teszteket kis létszámú — általánosan tízfős — csoportokon végzik.

Egy kis videós ismertető a témában:

Ez a szám viszonylag korrektnek mondható, ha azt nézzük, hogy csak néhány önként jelentkező embert tesznek ki a vizsgálatok veszélyeinek, viszont túl kevesen vannak ahhoz, hogy minden változót bevonjanak az egyenletbe. Ezek összességében megkérdőjelezik az emberi tesztek megbízhatóságát.

Arról nem is beszélve, hogy ezek nagyon drága folyamatok, tehát miattuk is folyamatosan emelkedik a fényvédő szerek bolti ára, a gyártók pedig nem tudnak miattuk új és jobb termékek kifejlesztésébe fektetni.

A probléma megoldására már folynak a kutatások — a ScienceAlert cikkében leírtak alapján —, viszont a tényleges változásra még várni kell, míg a szakértők egy nem embereken alapuló tesztsort kidolgoznak és elfogadtatnak.

Nyitókép: Shutterstock