Emberi fej különböző, addikciót jelző dolgokkal: alkohol, drog, gyógyszerek

Ezért rettentő fontos felismerni a függőség előtti állapotot

A függőséggel és annak kezelésével kapcsolatos ismereteink az elmúlt két évtizedben nagyot léptek előre. Ezek a változások nagy előnyökkel jártak a páciensek számára.

Ma már sokkal többet tudunk a függőség agyi kémiájáról, ami alapvetően megváltoztatta a betegek kezelését. Dr. Lantie Jorandby pszichiáter a Psychology Today cikkében úgy fogalmaz, hogy az általunk alkalmazott terápiák és gyógyszerek is hatékonyabbak és bizonyítékokon alapulóak. Sokkal jobban ismerjük és jobban tudják kezelni a függőséget gyakran kísérő mentális állapotokat is, a depressziótól és a traumától kezdve az étkezési zavarokig és az ADHD-ig.

Ebből a sokat javult helyzetből egy másik, potenciálisan játékokat megváltoztató fejlemény is következik, ami miatt nagyon izgatott vagyok: szakértők egy csoportja nemrégiben alkotta meg a „függőség előtti függőség” kifejezést, amely a függőség egy korábbi szakaszának megértésének és kezelésének új módja.

A függőséget megelőző függőség alapjai

Nora Volkow, az amerikai Nemzeti Drogfogyasztási Intézet igazgatója és a függőségkezelés két másik kiemelkedő gondolkodója a közelmúltban javasolta a „függőség előtti függőség” kifejezést az enyhe és közepes mértékű anyaghasználati zavar (SUD) leírására.

Ez tudatosan utánozza a prediabétes kifejezést, amely ma már elfogadott a normálisnál magasabb vércukorszintű emberek leírására, akiknél a cukorbetegség kialakulásának nagy a kockázata. A prediabétesz elnevezés lehetővé tette, hogy az erőforrásokat és a beavatkozásokat az állapotnak erre a korai szakaszára irányítsák, amikor könnyebb és kevésbé költséges a kezelés.

Volkow és társai pontosan ezt a célt tűzték ki célul a függőséget megelőzően:

„A „függőség előtti” kifejezés könnyen érthető nevet ad egy olyan sérülékeny időszaknak, amelyben a megelőző gondozás segíthet a kábítószer-használat és a súlyos szerhasználati zavarok súlyos következményeinek elhárításában”

– így magyarázza ezt a JAMA Psychiatry című szaklapban nemrégiben megjelent kommentárjában.

Volkow ezt más állapotokhoz hasonlítja.

„Ma már bevett szokás, hogy a rutinvizsgálatok során ellenőrzik az olyan kockázati tényezőket, mint a koleszterinszint, a vérnyomás és a BMI, hogy az életmódváltás és a gyógyszerek valamilyen kombinációjával lépéseket lehessen tenni a szívroham vagy a sztrók megelőzésére.”

A lényeg, hogy ugyanezt megtehetjük a függőséggel is. Miért kell az alkohol- és drogfüggő embereknek mélypontra jutniuk, mielőtt állapotukat felismerik és kezelik?

Ha ez az elnevezés érvényesül, remélhetőleg rákényszeríti az egészségügyi intézményeket (beleértve a biztosítókat is), hogy felismerjék és célzottan a függőséget megelőző szakaszra irányítsák az erőforrásokat. A függőséget megelőzően szenvedő emberek is jobban felismerik majd azt, és kezelést kérhetnek ellene. Az elképzelés ismét az, hogy az állapotot korán észreveszik, amikor könnyebb kezelni, és mielőtt komoly beavatkozásokra, például elvonókúrára vagy fekvőbeteg-kezelésre lenne szükség.

A legfontosabb dolog, amit szem előtt kell tartani, hogy mire egy személy eléri a drog- vagy alkoholfüggőség teljes kifejlődését, agyának kémiai összetétele és szerkezete már átrendeződött. Ezek a változások idővel visszafordíthatók, de ehhez hónapokig tartó józanságra van szükség. Eközben a megváltozott agyi kémia megnehezíti a felépülésben való maradást.

A függőség előtti szakaszban történő beavatkozás szépsége abban rejlik, hogy a legtöbb esetben ezek a függőséggel összefüggő agyi változások még nem történtek meg. Következésképpen az egészséges mentális állapothoz való visszatérés útja kevésbé nehézkes.

Ezért van értelme a kezelésnek a függőséget megelőző szakaszban történő célzott kezelésnek:

  • Nagyobb esélyünk van arra, hogy megállítsuk a betegség előrehaladását.
  • Jobban képesek vagyunk arra, hogy saját életmódbeli változtatásokat és más fontos korrekciókat hajtsunk végre a függőség megelőzése érdekében.
  • A rendelkezésre álló kezelések és terápiák olcsóbbak és könnyebben elérhetőek.
  • Az hosszú távú felépülésünek prognózisa lényegesen jobb.

A függőséget megelőző függőségi állapot felismerése és kezelése

A függőség előtti függőség kezeléséhez először is azonosítanunk kell azt. Ez többek között szűrést és beavatkozást jelent az alapellátásban végzett rutinvizsgálatok során. Ez elég nyilvánvalóan hangzik, de még nem tartunk ott, hogy ezek a szűrések hogyan néznek ki. A beavatkozás célja azonban egyértelmű.

Ahogy Volkow fogalmaz, figyelmeztetni akarják az embereket a kábítószer- vagy alkoholfogyasztás problémás mintáira, amelyek (még) nem érik el a függőség küszöbét.

Továbbá meg kell határozni és fel kell fedezni a klinikailag jelentős és korai beavatkozásra alkalmas anyaghasználatot. Az enyhe vagy közepes mértékű szerhasználati zavarra vonatkozó meglévő DSM-kritériumok kiindulópontot jelentenek, csakúgy, mint az alapellátásban használt meglévő szűrőeszközök, amelyek a szerhasználat gyakoriságára kérdeznek rá.

Kutatásra van azonban szükség ahhoz, hogy jobban jellemezzük a szerhasználat fajtáit és az egyéni kockázati tényezőket, amelyek aggodalomra adnak okot a jövőbeli függőség és más egészségügyi problémák tekintetében.

Az alábbiakban olyan kiigazításokat ismertetünk, amelyeket egy elő függőséggel diagnosztizált személy képes lenne elvégezni, ha aggódik a problémás ivás vagy kábítószer-használat miatt:

  • Ne igyunk vagy drogozzunk egyedül.
  • Együnk és vizet igyunk, amikor folyadékot fogyasztunk
  • Értékeljük életünk minden területét, a munkánkat, a kapcsolatainkat, a pénzügyeinket, a testmozgás mennyiségét stb. -, hogy lássuk, a drogok vagy az alkohol nincs-e negatív hatással valamelyikre.
  • Tegyünk tudatos erőfeszítéseket annak érdekében, hogy az olyan egészségtelen szokásokat, mint az ivás vagy a kábítószer-fogyasztás, egészséges szokásokkal váltsuk fel. Ezek közé tartozik a napi testmozgás (esetleg a munkanap végén, amikor általában iszunk), a szórakoztató hobbi, vagy a rendszeres öngondoskodás, például a meditáció, az olvasás, a jóga vagy a heti masszázs.

Nyitókép: Shutterstock