Egy férfinak zúg a füle

Hogyan lehet kezelni a fülzúgást? Ekkor érdemes orvost hívni

Valószínűleg mindenki számára ismerős az a kellemetlen, búgó, néha sípoló hang, ami egy hangos koncert után jelentkezik. A fülzúgás hosszú ideig is eltarthat, viszont sokan nem tudják, hogyan kell kezelni. Mi okozza és mikor érdemes vele orvoshoz fordulni? Alábbi cikkünkből megtudhatod.


Mindenekelőtt fontos megjegyezni, hogy a fülzúgás az érzés leírása, nem pedig a diagnózis. Nagyon sok körülmény előidézheti, de általánosságban elmondható, hogy a halláskárosodásban szenvedő emberek gyakrabban tapasztalják. Jelentkezhet egyszerre mindkét fülben, de akár csak az egyikben is, illetve sokszor nem is zúgásra emlékeztet, hanem mondjuk zümmögésre, sziszegésre vagy sípolásra.

A hangzavarnak való kitettség — például zenehallgatás vagy egy szórakozóhely ricsaja — könnyen járhat fülzúgással. Legtöbbször ez a kiindulásai pont, de sokszor nem lehet megállapítani az eredeti okát. Az öregedéssel járó halláscsökkenés szintén egy gyakori magyarázat. Mindezek mellett gyógyszerek mellékhatása is lehet, valamint cukorbetegség, vérnyomás és pajzsmirigy rendellenesség velejárójaként is érkezhet.

Gordon Harrison, audiológus így nyilatkozott a további indokokról:

„A túl sok fülzsír elzárhatja a hallójáratot, megakadályozhatja a normális hallást, megzavarhatja a dobhártyát és fülzúgást okozhat. A fülgyulladások — amelyeket gyakran torokfertőzést, megfázást vagy allergiát követően a fülben megrekedt folyadék okoz — szintén tompíthatják a hangokat."

Egy egyszerű és gyors technika, amivel enyhítheted a fülzúgást:

Legtöbb esetben gyorsan elmúlik, viszont elhúzódó állapot esetén, vagy ha szédüléssel, esetleg rosszulléttel jár, akkor célszerű felkeresni egy orvost. A szakemberek személyes konzultálás után könnyebben meg tudják állapítani a probléma forrását, majd a megfelelő kezeléssel helyrehozhatják a hallást.

A probléma elkerüléséhez ajánlatos védekezni a káros zajok ellen. Ha munka vagy szórakozás közben túl sok hangzavarnak vagyunk kitéve, akkor célszerű hallásvédőt, füldugót viselni. A fülhallgatók használatát célszerű visszafogni. Egy óránként ajánlatos kivenni a fülünkből, a hangerőt pedig nem szabad 60 százaléknál magasabbra venni.

Nyitókép: Shutterstock

Forrás: Independent