Különböző színes gyógyszerek és tabletták fehér asztalon

Valószínűleg te is rosszul szeded a gyógyszereidet - itt van, hogy miért

Miután lenyeltük, egy tabletta hosszú és tekervényes útra indul a gyomrunkba, át a kanyargós beleken, majd a véráramba. A felszívódása azonban akadályozott lehet, olyannyira, hogy a gyomorban akár egy órával tovább is eltarthat a szájon át szedett gyógyszerek feloldódása – a testtartástól függően.

Erre a megállapításra jutottak a Johns Hopkins Egyetem kutatói egy új tanulmányukban, akik szimulálták, hogyan oldódnak fel a tabletták és tabletták az emberi gyomorban, és hogyan kerülnek a felső bélrendszerbe.

Ezt vizsgálva azt találták, hogy a leggyorsabb felszívódáshoz nem az egyenes ülés, hanem a jobbra dőlés az ideális testtartás.

„Nagyon meglepett bennünket, hogy a testtartásnak ilyen óriási hatása van a tabletta feloldódási sebességére. Soha nem gondoltam arra, hogy jól vagy rosszul csinálom-e, de most már biztosan gondolkodni fogok ezen minden alkalommal, amikor beveszek egy gyógyszert”

– mondja Rajat Mittal, a Johns Hopkins School of Medicine áramlástani tanulmányokat folytató informatikusa a ScienceAlertnek.

A szájon át szedhető gyógyszerek kevésbé azonnali, de sokkal kényelmesebbek, mint a gyógyszerek beadása, mivel a bélben felszívódnak a véráramba. Ahhoz, hogy oda eljussanak, először át kell haladniuk a gyomron és a gyomorkapun, egy szelepen, amely az emésztés során nyílik és záródik.

A gyógyszerek felszívódásának komoly következményei vannak a fájdalomcsillapítók hatásának gyorsaságában vagy a gyógyszerek stabilizálásában a vérnyomásban, arról nem is beszélve, hogy a nők számára a férfiakkal szemben a megfelelő dózist kell megtalálni.

Mittal és munkatársai négy testtartást teszteltek az emberi gyomor számítógépes modelljével, amely egy 34 éves férfi nagyfelbontású testszkennelési felvételein alapult. A StomachSim nevű modell szimulálta az emésztőrendszeren keresztül mozgó tabletta folyadékát és biomechanikáját, valamint azt, hogy milyen gyorsan ürülne ki a gyomorból a nyombélbe, a vékonybél első részébe, ahol a tápanyagok felszívódása kezdődik.

A gyógyszerek jobb oldalra dőlve vagy fekve történő bevétele azt jelentette, hogy a gyógyszerek a számítógépes gyomor legmélyebb részébe csúsztak, és kétszer olyan gyorsan oldódtak fel, mint az egyenesen ülve bevett tabletták.

A bal oldalon fekvés vagy a bal oldalra dőlés lelassította a feloldódást oly módon, hogy ebben a helyzetben akár ötször hosszabb ideig tartott a tabletták felszívódása, mint függőleges testtartásban, ahol a gravitáció és az anatómia a gyomor oldalán van.

„Az idős, ülő vagy ágyhoz kötött emberek esetében óriási hatással lehet, hogy balra vagy jobbra fordulnak-e”

– magyarázza Mittal.

Korábbi tanulmányok hasonlóképpen megállapították, hogy a jobb oldalon fekvés felgyorsítja azt a sebességet, amellyel a gyomor kiüríti az ételt a bélbe, és hogy a jobb oldalra ülés, állás vagy fekvés a szájon át szedett gyógyszerek felszívódását is gyorsítja.

Hogy egy lépéssel tovább menjenek, a kutatók azt szimulálták, mi történik a tabletták felszívódásával, ha valaki a gasztroparézis nevű betegségben szenved, amikor a sérült idegek vagy a gyengült gyomorizmok megakadályozzák vagy lelassítják a gyomor megfelelő kiürülését.

Azt találták, hogy a gyomor szimulált emésztési teljesítményének már kis mértékű csökkenése is észrevehető különbségeket eredményezett abban, hogy milyen gyorsan emésztette meg és dobta ki a tablettát a nyombélbe –hasonlóan a testtartás változásaihoz.

„Maga a testtartás olyan nagy hatással van rá, hogy ez egyenértékű azzal, mintha valakinek a gyomra nagyon jelentős működési zavarral rendelkezne a tabletta feloldását illetően”

– mondja Mittal.

Természetesen, sok minden történik azután, hogy a gyógyszerek és az ételek áthaladnak a gyomron, a belekbe és végül a véráramba kerülnek. Azt se felejtsük el, hogy a számítógépes szimulációk hasznos, de nagyon leegyszerűsített modelljei a komplex folyamatoknak. Az, hogy mennyi folyadék, gáz és étel van a gyomorban, szintén hatással lehet az emésztésre, de ezt a kutatók nem modellezték.

„Ezen és más korlátozások ellenére bebizonyítottuk, hogy a gyomor folyadékmechanikájának számítógépes modelljei és szimulációi hasznos és egyedülálló betekintést nyújthatnak a gyógyszerek oldódásának hátterében álló összetett fiziológiai folyamatokba”

– írja a csapat.

Az, hogy a szervezetünk hogyan dolgozza fel a gyógyszereket, a génjeinknek köszönhetően szintén némileg kívül eshet az ellenőrzésünkön.

A farmakogenetikának nevezett területen a vegyületek lebontásával megbízott enzimeket kódoló gének vizsgálata némi fényt derít arra, hogy az emberek miért reagálnak különbözőképpen ugyanazokra a gyógyszerekre – a különbségek egészen a neandervölgyiekig, őskori rokonainkig vezethetők vissza.

Tehát, bár a testtartásunk látszólag nagyban befolyásolja, hogy a szervezetünk milyen gyorsan szívja fel a szájon át szedett gyógyszereket, a történet ennél sokkal többről szól. A gyógyszerek hatékonyságának biztosításához a legjobb, ha nem felejtjük el bevenni a tablettákat, méghozzá az előírt módon.

Nyitókép: Shutterstock