Rossz minőségű ételek és italok egy asztalon

Egy étel és egy ital erősen növeli a gyomorrák kockázatát

Az utóbbi években rohamosan bővült azoknak az ételeknek és italoknak a listája, amiket jobb, ha elkerülünk saját egészségünk érdekében. Van azonban egy étel és egy ital, amely a gyomorrák kockázatát növeli súlyosan, így ezeket is felvehetjük listánkra.


Egy kutatás megállapította, hogy a feldolgozott húsok, mint például a szalonna fogyasztása és az alkoholfogyasztás erősen összefügg a gyomorrákkal.

A Rákkutatási Világalap (WCRF) először 2016-ban közzétett tanulmánya szerint a naponta 50 gramm feldolgozott húst, azaz két szalonnaszeletet fogyasztó embereknél megnőtt a betegség kialakulásának kockázata.

A kutatás azt is megállapította, hogy azok, akik naponta három vagy több alkoholos italt fogyasztanak, szintén fokozott kockázatnak vannak kitéve.

Mivel csökkenthetjük a kockázatot?

Szakértők szerint van bizonyíték arra, hogy a citrusfélék fogyasztása segíthet csökkenteni ezt a kockázatot.

A jelentés a feldolgozott húst így határozza meg: „olyan hús, amely füstöléssel, pácolással, sózással, illetve tartósítószerek hozzáadásával készül”.

Ilyen például a sonka, szalonna, szalámi, virsli, kolbász.

Az Egyesült Királyságban évente több mint 7000 embernél diagnosztizálnak gyomorrákot, ami körülbelül 5000 halálesethez vezet.

Az emberek nyolcvan százalékánál pedig akkor történik a diagnosztizálás, mikor a rák már elkezdett elterjedni a testben.

„Most először mondhatjuk ki, hogy az alkoholfogyasztás, a feldolgozott hús fogyasztása és az elhízás növelheti a gyomorrák kialakulásának kockázatát. Ezek az eredmények remélhetőleg segítenek az embereknek jobban megérteni, hogy mi növeli a rák kockázatát, így megalapozottan tudnak életmódbeli döntéseket hozni.”

– mondta a tanulmány egyik vezetője.

Összefoglalva:

Ha tehetjük, kerüljük a feldolgozott húsok és az alkoholos italok rendszeres fogyasztását, ugyanis ezek növelik a leginkább a gyomorrák kialakulásának esélyét.

Nyitókép: Shutterstock