Ez a népszerű vitamin megduplázhatja a fogyást és csökkentheti a hasi zsírt
Számos gyakori vitamint és ásványi anyagot hoztak összefüggésbe a fogyással, a magas D-vitamin-szintet azonban többször is összekapcsolták a fogyással és a hasi zsír csökkentésével.
Azok az emberek, akiknek a szervezetében magasabb a D-vitamin szintje, fogyókúra esetén hajlamosabbak nagyobb súlyt veszíteni, olvasható a PsyBlog cikkében.
Egy tanulmány kimutatta, hogy a kalciumot és D-vitamint tartalmazó tej fogyasztása megduplázhatja a fogyást.
A vizsgálatban 218 túlsúlyos nő vett részt, akiket egy éven át követtek nyomon egy mozgás- és fogyókúrás programban.
A csoport fele napi 2000 NE D-vitamin-kiegészítőt szedett.
Dr Catherine Duggan, a tanulmány első szerzője az eredményekkel kapcsolatban elmondta, meglepődtek, hogy a D-vitamin csak azoknál a nőknél volt hatással a gyulladás biomarkerére, akik legalább 5 százalékkal csökkentették kiindulási súlyukat.
„Ez arra utal, hogy a D-vitamin fokozhatja a fogyás gyulladásra gyakorolt hatását.”
Az emberek akár 50 százalékának is lehet D-vitamin-hiánya, melyet összefüggésbe hoztak a szervezet fokozott gyulladásával.
A D-vitaminban gazdag élelmiszerek közé tartozik a tojás, az olajos halak, mint a lazac, a gomba, a tejtermékek és a vele dúsított élelmiszerek, beleértve a gabonaféléket és a gyümölcsleveket.
„Korábbi tanulmányainkból tudjuk, hogy a fogyással az emberek csökkenthetik általános gyulladásszintjüket, és van némi bizonyíték arra, hogy a D-vitamin-kiegészítők szedése hasonló hatással járhat, ha valakinek nem elegendő a tápanyag szintje. A D-vitamin-kiegészítők szedése is hasonló hatással járhat, ha valakinek nem elegendő a tápanyag szintje”
– fogalmazott Duggan.
Hozzátette, hogy a fogyásban való részvétele mellett a D-vitamin a rák kockázatára is jótékony hatással lehet.
„Úgy gondolják, hogy ez a krónikus gyulladásos állapot pro-tumorigén hatású, azaz elősegíti a rákos sejtek növekedését. A fogyás csökkenti a gyulladást, és így egy másik mechanizmust jelent a rák kockázatának csökkentésére. Ha a D-vitamin szintjének biztosítása, vagyis az optimális szint biztosítása a gyulladás csökkentését eredményezheti, túl azon, amit a fogyás önmagában eredményez, ez fontos kiegészítője lehet azoknak az eszközöknek, amelyeket az emberek a rákkockázatuk csökkentésére használhatnak.”
Nyitókép: Shutterstock