Különböző vitaminok és kapszulák

Ez a népszerű vitamin megduplázhatja a fogyást és csökkentheti a hasi zsírt

Azok az emberek, akiknek a szervezetében magasabb ennek a vitaminnak a szintje, fogyókúra esetén hajlamosak többet fogyni.

Számos gyakori vitamint és ásványi anyagot hoztak összefüggésbe a fogyással, a magas D-vitamin-szintet azonban többször is összekapcsolták a fogyással és a hasi zsír csökkentésével.

Azok az emberek, akiknek a szervezetében magasabb a D-vitamin szintje, fogyókúra esetén hajlamosabbak nagyobb súlyt veszíteni, olvasható a PsyBlog cikkében.

Egy tanulmány kimutatta, hogy a kalciumot és D-vitamint tartalmazó tej fogyasztása megduplázhatja a fogyást.

A vizsgálatban 218 túlsúlyos nő vett részt, akiket egy éven át követtek nyomon egy mozgás- és fogyókúrás programban.
A csoport fele napi 2000 NE D-vitamin-kiegészítőt szedett.

Dr Catherine Duggan, a tanulmány első szerzője az eredményekkel kapcsolatban elmondta, meglepődtek, hogy a D-vitamin csak azoknál a nőknél volt hatással a gyulladás biomarkerére, akik legalább 5 százalékkal csökkentették kiindulási súlyukat.

„Ez arra utal, hogy a D-vitamin fokozhatja a fogyás gyulladásra gyakorolt hatását.”

Az emberek akár 50 százalékának is lehet D-vitamin-hiánya, melyet összefüggésbe hoztak a szervezet fokozott gyulladásával.

A D-vitaminban gazdag élelmiszerek közé tartozik a tojás, az olajos halak, mint a lazac, a gomba, a tejtermékek és a vele dúsított élelmiszerek, beleértve a gabonaféléket és a gyümölcsleveket.

„Korábbi tanulmányainkból tudjuk, hogy a fogyással az emberek csökkenthetik általános gyulladásszintjüket, és van némi bizonyíték arra, hogy a D-vitamin-kiegészítők szedése hasonló hatással járhat, ha valakinek nem elegendő a tápanyag szintje. A D-vitamin-kiegészítők szedése is hasonló hatással járhat, ha valakinek nem elegendő a tápanyag szintje”

– fogalmazott Duggan.

Hozzátette, hogy a fogyásban való részvétele mellett a D-vitamin a rák kockázatára is jótékony hatással lehet.

„Úgy gondolják, hogy ez a krónikus gyulladásos állapot pro-tumorigén hatású, azaz elősegíti a rákos sejtek növekedését. A fogyás csökkenti a gyulladást, és így egy másik mechanizmust jelent a rák kockázatának csökkentésére. Ha a D-vitamin szintjének biztosítása, vagyis az optimális szint biztosítása a gyulladás csökkentését eredményezheti, túl azon, amit a fogyás önmagában eredményez, ez fontos kiegészítője lehet azoknak az eszközöknek, amelyeket az emberek a rákkockázatuk csökkentésére használhatnak.”

Nyitókép: Shutterstock