Egy nő vizet iszik egy pohárból

A hidratálás segíthet hosszabb és egészségesebb életet élni​

Korábbi kutatások már bizonyították a megfelelő mennyiségű folyadékbevitel fontosságát, azonban még bőven akadnak felfedezetlen előnyei. Mint kiderült, az öregedést is lassíthatja, ha az emberek megfelelő gyakorisággal hidratálnak.


A víz az átlagos testtömegindex 60 százalékát teszi ki, így egyértelműen negatív irányba befolyásolja az egészségügyi állapotot, ha nincs elegendő utánpótlás. Egy év elején megjelent tanulmány leírásai szerint a kiszáradás hatásai még drasztikusabbak lehetnek, mint azt korábban gondoltuk.

A kutatás az eBioMedicine folyóiratban jelent meg. A szerzők alapfelvetése az volt, hogy a megfelelő folyadékbevitel hosszabb és egészségesebb életet eredményez, ez pedig összefüggésben lehet a vér nátriumszintjével (serum sodium). Ennek az elméletnek a bizonyításához vágtak bele a felmérésekbe.

A munkálatok előkészületeihez figyelembe vettek egy 2022-es tanulmányt is, melyben azt támasztották alá, hogy összefüggés van a normálisnál magasabb nátriumszint és a szívelégtelenség magasabb kockázata között. Az adatgyűjtési időszakban összesen 11 255, 30 éves személy adatait elemezték.

Egy poh\u00e1r v\u00edz

Fotó: Unsplash!engin akyurt

Minden alany öt orvosi vizsgálaton vett részt, majd ezeknek az adatait vetették össze. A másodikat és a harmadikat az 50-es éveikben, az utolsókat pedig 70 és 90 éves koruk között végezték. Az eredmények leszűrése után a kutatók még számításba vettek 15 olyan egészségügyi adatot, mint például a szisztolés vérnyomást és a koleszterinszintet — olvashatjuk az Eating Well cikkében.

Végeredményként megállapították, hogy akiknek magasabb volt a nátriumszint a vérükben, azok 50 százalékkal nagyobb valószínűséggel mutatták hamarabb az előrehaladott öregedés jeleit. Az anyagcsere, a tüdő, a szív- és érrendszer problémái és a gyulladásos elváltozások miatt ezek az egyének idősebbnek tűntek, mint amilyenek valójában voltak. Velük szemben azoknál, akiknek alacsony vagy közepes tartományban volt ez a szint, később kezdődött az öregedés.

Fontos megjegyezni, hogy a tesztek előtt a szakértők minden olyan befolyásoló tényezőt, ami előre láthatóan téves eredményeket közölt volna, kiszűrtek. Ilyenek voltak például az olyan személyek, akiknek már egy meglévő betegségük magasabb nátriumszintet okozott. Ezen kívül figyelembe vettek olyan tényezőket, mint a dohányzás és a magas vérnyomás.

Nyitókép: Shutterstock