Fehér mini ébresztőóra és egy pohár víz kék háttéren

Valóban fontos egy pohár víz megivása reggelente?

A vízivás rendkívül fontos, de van-e különbség a folyadékbevitel időzítésében? Vajon tényleg az egészséges reggeli rutin első lépése, ha megiszunk egy pohár vizet? A válasz nem olyan egyértelmű.


A víz esszenciális tápanyag, ami azt jelenti, hogy a szervezet nem tud belőle magától eleget előállítani az alapvető szükségleteinek kielégítéséhez. Külső forrásokból (azaz hidratáló ételekből és italokból) kell hozzájutnunk ahhoz, hogy egészségesek maradjunk.

Az emberi test körülbelül 60 százaléka vízből áll, ami az életkor, a nem és a hidratáltsági szint alapján némileg változik. A szervezetnek vízre van szüksége az ízületek kenéséhez, a testhőmérséklet szabályozásához, a tápanyagok szállításához, valamint a vizelettel és az izzadással történő kiválasztáshoz, hogy csak néhány olyan biológiai funkciót említsünk, amely nagyban függ a megfelelő hidratáltságtól.

Szervezetünk azonban természetes módon minden nap veszít vizet olyan normális folyamatok révén, mint a pisilés, az izzadás vagy akár a kilégzés. Néhány tényező – például a testmozgás, a meleg időjárás vagy bizonyos gyógyszerek – még gyorsabbá teheti a folyadékvesztést. De függetlenül a konkrét vízigényétől, egy dolog biztos: minden nap vizet kell inni.

A reggeli folyadékpótlás jót tesz, de nem feltétlenül szükséges

Amikor alszunk, nem tudunk folyamatosan vizet inni, és a szervezetünk egész éjszaka folytatja a folyadék felhasználást –és -veszteséget – anélkül, hogy utántöltést kapna. Ebből a szempontból a reggeli ébredéskor történő vízivás mindenképpen egészséges előnyökkel járhat.

Itt azonban árnyaltabbá válnak a dolgok: bár ez a szokás kétségtelenül egészséges, nem meghatározó tényezője a jó folyadékbevitelnek és az egészségnek. A legfontosabb, hogy összességében bőségesen fogyasszunk vizet.

A hidratáltság megőrzésének egészségügyi szempontjait a nap folyamán mérjük, nem pedig a napszakban, amikor vizet iszunk, vagy a vízivás sorrendjét a reggelihez vagy bármely más étkezéshez képest. Más szóval, jó, ha akkor iszunk vizet, amikor először felébredünk vagy evés előtt, de az sem fog megártani, ha várunk.

Ha szeretnénk elkezdeni kipróbálni a reggeli folyadékpótlást, íme néhány általános egészségügyi előnye:

1. Rehidratál egy víztelen éjszaka után

Mivel alvás közben nem tudunk vizet kortyolni, a szervezet reggelre természetesen dehidratált állapotba kerül. Ezért hasznos lehet, ha ébredés után vizet is iszunk, és valószínűleg amúgy is szomjasnak érezzük magunkat ébredés után.

A felkelés után elfogyasztott víz pótolja az elvesztett folyadékot, amelyet az éjszaka folyamán elveszíthettünk, különösen igaz, ha nyitott szájjal vagy meleg szobában alszunk, és még inkább igaz, ha előző este alkoholt (természetes vízhajtó) fogyasztottunk.

2. Növeli az energiaszintet

Vizet iv\u00f3 n\u0151, miut\u00e1n reggel fel\u00e9bredt

Fotó: Shutterstock

Sokan úgy találják, hogy ha hideg vízzel kezdik a napjukat, az segít felébredni. Hiszen a dehidratáció fáradttá és szédültté tehet a National Library of Medicine szerint. A reggeli pohár vízzel való feltöltődés segíthet megelőzni ezt, mivel beindítja a rehidratációs folyamatot, így biztosítva, hogy a szöveteink és szerveink minél előbb megkapják a szükséges folyadékot.

3. Fokozza a szellemi teljesítményt

Hasonlóképpen segíthet maximalizálni a szellemi éleslátást és a termelékenységet a nap folyamán. A dehidratáltság az agyi köddel és a fejfájással is összefüggésbe hozható, így egy pohár víz fogyasztása remek módja annak, hogy első dolgunk legyen a szellemi teljesítmény fokozására. Még az enyhe dehidratáltság is összefügg némi rövid távú memória- és koncentrációvesztéssel, így ha a csúcson akarunk maradni, igyunk egy pohár vizet.

4. Serkenti az anyagcserét

A napszaktól függetlenül a vízivás beindíthatja az anyagcserét. Konkrétan, a hideg víz beindítja a szervezetben a hideg által aktivált hőtermelésnek nevezett mechanizmust. Ez azt jelenti, hogy a szervezetünk a víz hatására felmelegszik az anyagcserénket bekapcsolva, akár 30 százalékkal is, körülbelül egy órán keresztül. De mivel a hidegindukált termogenezis nem időfüggő, nem feltétlenül kell ezt reggeli étkezés előtt végeznünk, bár mindenképpen egy lehetőség, ha már ébredés után be akarjuk indítani az anyagcserénket.

5. Elősegíti az emésztést

Az egészséges emésztéshez elengedhetetlen a vízivás. A folyadékpótlás például segít enyhíteni a székrekedést, ami a dehidratáció gyakori mellékhatása. A meleg víz különösen képes gyorsabban lebontani az elfogyasztott ételt, mint a hideg víz. Ezért, ha hajlamosak vagyunk a székrekedésre, az ébredés utáni vízivás beindíthatja a rehidratációs folyamatot, és minél előbb mozgásba hozhatja a dolgokat.

6. Fékezi az éhségérzetet

Ha nem vagyunk a nagy reggelik híve, ha nincs időnk enni, vagy úgy találjuk, hogy a reggeli elfogyasztása után még mindig éhesek vagyunk, akkor segíthet, ha reggel éhgyomorra először vizet kortyolunk. Ahogy egy 2018-as tanulmány megjegyzi, a reggeli vízivás elnyomhatja az éhségérzetet, és ezzel potenciálisan enyhítheti a korgó gyomrot, amíg nem tudunk enni. Nagyon gyakori, hogy összekeverjük a szomjúságérzetet az éhségérzettel, így a folyadékpótlás csökkentheti a nassolás vagy a túlevés iránti késztetést (amikor valójában nem vagyunk éhesek).

(RealSimple)

Nyitókép: Shutterstock