A reggeli a nap legfontosabb étkezése - vagy mégsem?

A reggeli a nap legfontosabb étkezése - vagy mégsem?

Azt a mondatot, hogy a reggeli a nap legfontosabb étkezése többször is hallottuk már. A gyomrunk is hallotta, mégis van, akiét ez nem érdekli. Vagyis vannak emberek, akiknek egyszerűen nincs étvágyuk reggel és csak ebédidő környékén éheznek meg. De mivel teszünk jót? Ha megmakacsoljuk magunkat és mégis reggelizünk vagy ha várunk, amíg éhesek nem leszünk?


Egy erős érv a reggeli mellett

Dr. Emily Cooper, a Cooper Center for Metabolism munkatársa szerint a reggeli kihagyásával nem teszünk jót magunknak.

„Amikor az emberek kihagyják a reggelit, jó százalékban zavar kezdődik az inzulinelválasztásban”

– mondta Cooper. Más szóval alacsony vércukorszint, ami fáradtságot, agyi ködöt és „eltúlzott érzelmi reakciót”, más néven pocsék hangulatot okozhat.

Az embereknek sokszor nincs is idejük reggelizni, mert az a nap legrohanósabb időpontja és vannak olyanok is, akiknek az éhségérzetük csak később kapcsol be. Cooper szerint azonban ez mindegy, mert muszáj időt szakítani a reggelire. Nem mindegy azonban, hogy az milyen minőségű.

„A cukros gabonapelyhek és a feldolgozott húsok például kalóriát, de kevés tápanyagot szállítanak”

– mondja Cooper, aki szerint a rossz reggeli még így is jobb, mint a semmi.

„Ha a nap elején nem eszel eleget, a ghrelinszint később megemelkedik és a szervezeted megpróbálja pótolni mindazt, amit kihagytál”

– mondta.

A reggeli hatása az agy működésére

Dr. Jonathan Rosand a Harvard Medical School neurológia professzoraként a depresszióhoz és a demenciához vezető káros szokásokat kutatja. A reggeli kihagyása rajta van a listán?

„Sok bizonyíték van a reggeli kihagyása és a kogníció romlása között. De a reggeli kihagyásától nem leszek hülye”

– mondta

Cooperrel ellentétben ő nem a mikorra, hanem a mire koncentrál:

„Több olyan élelmiszert fogyassz, ami jót tesz - zöldségekben és leveles zöldekben gazdag étrendet érdemes követni, valamint más, az agy egészségével összefüggésbe hozott ételek, köztük a zsíros halak, a bogyós gyümölcsök és a dió, amelyek gazdagok omega-3 zsírsavakban és - koffeinrajongók, örüljetek! - kávé és tea.”

Reggelizni vagy nem reggelizni?

Ha a reggelit kihagyók törzsének tagja vagy, akkor sincs baj. A legfontosabb az, hogy jól érezzük magunkat a bőrünkben. Szóval, abban az esetben, ha nem szédelgünk reggelente, amiért kihagyjuk az étkezést és csak később éhezünk meg, nincs gond. Viszont, ha csak azért hagyjuk ki a reggelit, mert sietnünk kell, de a szervezetünkre érzékelhetően rossz hatással van, akkor érdemes átalakítani a reggeli rutinunkat és belekalkulálni az egészséges, tápláló reggelizést.

Nyitókép: Unsplash

(HuffPost)