Arcát vízzel mosó nő, fehér háttér előtt

Tényleg szükséges megmosni az arcunkat reggelente?

A reggeli és esti arctisztítás minden jó bőrápolási rutin kezdete, és ugyanúgy része a mindennapoknak, mint a fogmosás. Az eredmény ragyogóan tiszta, friss arcbőr, amely tökéletesen felkészült a szérumok és hidratáló krémek befogadására. Az esti arctisztítás elengedhetetlen, ha sminkeljük magunkat – ezzel eltávolítjuk a bőrön a nap folyamán felhalmozódott szennyeződéseket, de a „skinimalizmus” (a szükségtelen termékek és lépések visszaszorítása a rutinban) növekedésével, valamint az érzékeny bőrápoló védőréteg védelmére és megerősítésére irányuló fokozott figyelem mellett valóban szükséges a reggeli tisztítás?

Néhány hónappal ezelőtt több mint 3,3 millióan néztek meg egy TikTok videót, amelyben az amerikai @nicolecarolineskin esztétikus egyszerűen kijelentette:

„Ne mosd meg az arcod reggel. Hacsak nincs pattanásod, kérlek, hagyd abba. Köszönöm.”

Káosz alakult ki. Egy következő videóban, reagálva az előző által kiváltott széleskörű vitára, tisztázta, hogy „a túl sok tisztítás megfosztja a bőröd a természetes barrierjétől, megzavarja a savköpenyt, és megzavarja a bőröd természetes mikrobiomját”, és hozzátette, ha dupla tisztítást végzünk rendesen este.. akkor reggel csak hideg vízzel öblítsük le az arcunkat.

„A reggeli tisztításnak könnyűnek, hidratálónak és kiegyensúlyozónak kell lennie. Egy jó tisztítószer ebben a napszakban alapvető „előkészítő” lépés, hogy a bőrünk jó helyre kerüljön. A bőrnek létfontosságú feladata van, „pajzsként” működik a környezettel szemben. Ez a tisztítás eltávolítja a pórusokat eltömítő éjszakai bőrápolás maradványait, a felesleges olajat és az éjszaka felgyülemlett szennyeződéseket is. Ha a bőr megtisztul, a nappali szérumod is mélyebbre hatol, és hatékonyabban hat”

– mondja Dr. Anita Sturnham bőrgyógyász a Vogue-nak.

Bár az egészséges barrier fontos ahhoz, hogy a bőr a lehető legjobban nézzen ki és érezze magát, Sturnham úgy véli, hogy egy jó tisztítószer inkább támogatja, mint akadályozza ezt, és valójában a helytelen tisztítás okozza a problémák kialakulását.

A legnagyobb problémát az okozza, hogy az emberek túltisztítják a bőrüket olyan lépésekkel, mint a kétszeri tisztítás, a súrolás, az arckefékkel való túlzásba vitel és a durva, hámlasztó hatású tisztítószerek használata. A túlzott tisztítás eltüntetheti az epidermisznek nevezett védőréteget, ami bőrpírhoz, szárazsághoz és érzékenységhez vezethet

– fogalmaz.

Tehát egy olyan tisztítószert keressünk, amely elég könnyű a reggeli használathoz, és ideális esetben tartalmaz néhány, a barriert erősítő összetevőt is. Sturnham azt javasolja, hogy kerüljük a szulfátokban gazdag, habzó tisztítószereket, amelyek szárító hatásúak lehetnek, és olyan hidratálókat válasszunk, mint a rózsavíz, az aloe és az algakivonatok.

Míg az esti tisztítónak elég erősnek kell lennie ahhoz, hogy eltávolítsa a sminket, a fényvédőt és egyebeket, ez a reggeli tisztítószer inkább gyengéd felfrissülést nyújt az arcbőrnek.

A választásnál fontos szem előtt tartani a bőrtípust is. Reggelre mindig olyan gyengéd termék használatos, amely tisztít, de hatékony barrier-szabályozó összetevőkkel rendelkezik, hogy ne szárítsa vagy irritálja a bőrt.

Ha pedig bármilyen reakció jelentkezik, egyszerűen hagyjuk abba.

Nyitókép: Shutterstock