Nő próbálja magát lehűteni a kanapén

4 hasznos tipp a kánikula idejére, ha nincs légkondid

Az elmúlt évek egyik legforróbb nyarát éljük át és a szélsőséges hőmérsékletek túlélése mindenki számára hatalmas kihívást jelent. A következő lépések azonban segíthetnek abban, hogy lehűtsd magad, légkondicionáló használata nélkül.


A hirtelen forrósodó nyarakra nincsen mindenki megfelelően felkészülve. Ebből adódik, hogy nem sok háztartásban fellelhető a klíma berendezés. Azonban ilyenkor sem kell pánikba esni, van más megoldás is a szervezetünk lehűtésére.

1. Használd ki a víz hűtő erejét

Tölts meg vödröket vagy gyerek medencéket vízzel és áztasd benne a lábadat. A nedves törülközőknek és kendőknek is remek hűsítő hatása lehet, főleg, ha vállon és fejen viseljük. Ezen kívül még a hideg vizes zuhany és a fürdőzés is jó megoldás lehet.

Extra tipp: Szerezz be egy utántölthető spriccelőt, amit vízzel töltesz fel. Hidd el, nagyon jól fog esni, ha azzal hűsíted magadat napközben.

2. Hidratálj

A hidratálás fontosságát nem győzik hangsúlyozni a szakértők az év minden szakaszában. Azonban nyáron és kánikula idején különösen rendkívül fontos a megfelelő folyadék pótlása. Ha erősen izzadunk, márpedig kánikulában erősen izzadunk, akkor pótolnunk kell az elektrolitokat. A szomjúság a kiszáradás első jele, előzd meg ezt az érzést.

3. Homemade légkondi

Ha már úgy érzed, hogy tényleg semmi sem segít, akkor szerezz be egy ventilátort, amit egy tál jég mögé helyezel. Irányítsd úgy a léghűtő eszközt, hogy a jeges vizet rád fújja.

4. Ezeket ne edd és ne idd

Ne egyél nehéz, fehérjében gazdag ételeket, mert ezek fokozhatják az anyagcsere hőjét és felmelegíthetik a testet. Nem hiányzik a belső melegítés pluszban. Ezen kívül kerüld az alkoholos italokat és a koffeint, mivel mindkét folyadék vizelethajtóként hat, ami elősegítheti a kiszáradást.

Nyitókép: Shutterstock

Forrás: Medicinenet