Egy nő fényes nappal alszik az ágyában

Ez a szokás 12 százalékkal növeli a magas vérnyomás kockázatát

A sportolás és a kiegyensúlyozott táplálkozás mellett még rengeteg mindennapi teendő van, melyekkel javítani lehet az egészségügyi állapotot. Ezúttal viszont egy olyan általános cselekvés hátulütőjére bukkantak, ami mindenkit meglephet.

Az elegendő alvás fontos a izomzat újjáépítéséhez, az új emlékek megszilárdításához, valamint a szívbetegségek kockázatának csökkentéséhez is. Mindezek értelmében nem kétséges, hogy a rendszeres és kielégítő pihenés létfontosságú. De mit tesz az, aki nem képes egyszerűen álomba merülni éjszakánként?

Természetesen szunyókál délutánonként, vagy amikor éppen ideje van egy kis relaxálásra. Bár ez néha egészségesnek számít a nehezebb napokon, egy új kutatás bebizonyította, hogy a rendszeres végzése ennek a cselekvésnek akár 12 százalékkal is növelheti a magas vérnyomás kockázatát, valamint a stroke későbbi kialakulásának esélyét is.

A szakértők a munkálatok során egy hatalmas biogyógyászati adatbázishoz és kutatási központhoz — UK Biobankhoz — fordultak. Ennek köszönhetően 500 ezer olyan ember adatait tudták elemezni, akik 40 és 69 év közötti korúak voltak.

Egy f\u00e9rfi alszik a kanap\u00e9n

Fotó: Shutterstock

A tényleges vizsgálatok előtt kiszűrték azokat a jelölteket, akiknek korábban volt stroke-juk, vagy magas vérnyomást diagnosztizáltak náluk. Végül 360 ezer alany maradt, akik rendszeresen adtak vér-, vizelet- és nyálmintát, valamint három kategóriára lebontva — soha/ritkán, néha vagy általában — saját bevallásuk szerint értékelték a napközbeni alvásaik gyakoriságát.

Végeredményként megállapították, hogy a „soha” választ adókhoz képest az általában szundítóknak 12 százalékkal nagyobb volt az esélyük magas vérnyomás kialakulására és 24 százalékkal valószínűbb volt, hogy későbbi életük során stroke-ot kapnak. A résztvevők közül 4-ből 3 maradt ugyanabban a kategóriában a vizsgálat kezdetétől a végéig.

Azok a személyek, akik rendszeresen dőltek le mindennapjaik során egy-egy gyors pihenőre, legtöbbször férfiak voltak, alacsonyabb iskolai végzettséggel és jövedelemmel rendelkeztek, valamint naponta dohányoztak és rendszeresen fogyasztottak alkoholtartalmú italokat is.

Nyitókép: Shutterstock

Forrás: Eating Well