Sportos nő súlyzókkal, erőnléti edzés közben

Így segít ez a fajta edzés a vérnyomás csökkentésében

Egy brazil kutatócsoport megállapította, hogy az erőnléti edzés következetesen csökkentheti a vérnyomást.

A Scientific Reports című szaklapban nemrég megjelent tanulmány szerint a heti két-három alkalommal végzett erőnléti edzés hatékony kezelésként alkalmazható az artériás hipertónia, közismert nevén a magas vérnyomás kezelésére.

A brazíliai São Pauló-i Állami Egyetem-UNESP Műszaki és Tudományos Iskola kutatói 14 tanulmány adatait vizsgálták, amelyekben 253 résztvevő vett részt. Ebből kiderült, hogy a heti kétszeri erőnléti edzés segíthet a vérnyomás csökkentésében.

A résztvevők átlagéletkora valamivel több mint 59 év volt, és a vizsgálatok többségében a résztvevők már használtak gyógyszereket a magas vérnyomás kezelésére.

Az elemzés egyik legfontosabb megállapítása az volt, hogy az erőnléti edzés a korosztály széles skáláján csökkentheti a magas vérnyomást, a legnagyobb változást a 18-50 éveseknél tapasztalták. A kutatócsoport megállapította, hogy a vizsgálatban résztvevők számára az volt a leghatékonyabb terv, ha hetente kétszer edzettek legalább nyolc héten keresztül, valamint, hogy az erőnléti edzés hatásainak megjelenése több időt vehet igénybe.

Megállapították, hogy az erőnléti edzés pozitív hatásai később (körülbelül a 20. edzésnél) jelentkeztek, mint amikor az aerob edzéseken volt a hangsúly (10 edzés). Ez arra a következtetésre vezetett, hogy több munkát kellene végezni annak kiderítésére, hogy miért csökkenti az erőedzés molekuláris szinten a vérnyomást. Kiderült továbbá, hogy még akkor is alacsonyabb maradt a vérnyomásuk 14 hétig, miután az emberek abbahagyták az erőnléti edzést.

Erőnléti edzés aerobic helyett

Annak ellenére, hogy az erőnléti edzés a magas vérnyomásban szenvedők kezelési lehetőségeként ismert, Dr. Sara K. Rosenkranz, a Nevada-Las Vegas-i Egyetem kineziológiai és táplálkozástudományi tanszékének docense szerint még mindig sokan vannak a szakmában, akik nincsenek tisztában az előnyeivel, gyakran a szakembereknek adott korábbi tanácsok miatt.

„Úgy gondolom, hogy még mindig rengeteg olyan ember van, aki nincs tisztában a vérnyomás erősítő edzésének tényleges előnyeivel. Nemcsak a megelőzés, hanem azok az emberek is, akiknek már valóban magas vérnyomásuk van”

– nyilatkozta a Healthline-nak.

Az új eredmények összhangban vannak az American Heart Association jelenlegi ajánlásaival.

Rosenkranz azt mondja, ő is abba a csoportba tartozik, akiknek azt tanították, hogy az erőnléti edzés káros lehet, mert bizonyos típusú súlyzós edzések vérnyomáskockázatot jelentenek. Eközben Dr. Dan Makowski, a Lehigh Valley Heart and Vascular Institute klinikai kardiológusa úgy érzi, hogy más mozgásformákról jobban értik, hogy a magas vérnyomásban szenvedők számára alkalmazhatóak.

Azt hiszem, hagyományosan a legtöbb ember a testmozgásra inkább aerob értelemben gondol, legyen az gyaloglás, kocogás, futás, kerékpározás. A pulzusszám felemelése egy bizonyos ideig, majd a vérnyomás szabályozására szolgáló eszközként való visszaesés.

Hogyan csökkenthető a vérnyomás?

Dr. Fahmi Farah kardiológus és a texasi Fort Worthben található Bentley Heart igazgatója azt mondja, hogy az ehhez hasonló tanulmányok újabb eszközt adhatnak a hozzá hasonló kardiológusoknak, amikor a támogatottakkal beszélnek.

Természetesen mindig is tudtuk, hogy a testmozgás segít a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának minimalizálásában és csökkentésében, de ez csak még több erőt és adatot ad ahhoz, hogy beszéljünk róla [erről], hogy bizonyítékot szolgáltassunk a betegeinknek, és hogy beutaljuk őket, hogy menjenek és nézzék meg [az előnyöket] saját maguk.

Farah és a szakterületen dolgozó kollégái azonban szem előtt tartják, hogy az erőnléti edzés, akár egészségügyi kockázatok, akár a pénzügyek vagy a helyszín miatti elérhetetlenség miatt, nem mindenki számára elérhető.

„Azt mondanám, hogy lakossági szinten, országos szinten, kormányzati szinten azt gondolom, hogy a segítségnek magasabbról kell érkeznie, hogy megvalósíthatóbbá tegyük, hogy mindenki megengedhesse magának az edzést.”

Makowski szerint még azok számára is, akik képesek edzeni, fontos, hogy ne legyenek túlzottan ambiciózusak, és ne erőltessék túl magukat a képességeiken.

„Különböző szintű erőnléti edzések vannak, nem mindig az, amire mi gondolunk, mint például, hogy valaki egy tonna súlyt nyom egy padon... hanem gumiszalagok, enyhe súlyok súlyzókkal, izometrikus gyakorlatok, ahol a saját testsúlyunkat használjuk.”

– tette hozzá.

Azonban minden szakértő ugyanazt ajánlotta: mielőtt belekezdenénk a súlyzós edzésbe, mint a magas vérnyomás kezelésébe: konzultáljunk az orvosunkkal.

Nyitókép: Shutterstock