Szőke nő erősen gondolkozik, könyv a fején, tábla előtt áll

Ezzel az egyszerű módszerrel 30%-kal növelheted a memóriád

Egy nagyon egyszerű módszer alkalmazásával akár 30%-kal növelhetjük a memóriánkat és a tanulási képességeinket.


Az elegendő világos fénynél történő tanulás lehet az egyik legegyszerűbb módja a memória javításának.

A túl sokáig félhomályban, vagy mesterséges benti fényben töltött idő káros változásokat okozhat az agy szerkezetében és működésében - derült ki a kutatásból, amit a PsyBlog közölt.

A folyamatos félhomályos megvilágítás ugyanis károsítja az agy azon részeit, amelyek központi szerepet játszanak a memóriában és a tanulásban.

Egy rágcsálókon végzett vizsgálat szerint 30 százalékkal csökkent a hippokampuszuk - a memória szempontjából fontos struktúra - kapacitása, miután négy héten át félhomályban tartották őket.

Ezzel szemben, amikor a rágcsálókat négy hétig világos fényben tartották, a teljesítményük és az agyikapacitásuk is helyre állt.

Antonio Nunez professzor, a tanulmány vezetője elmondta:

„Amikor a patkányokat félhomályban tartottuk, amely a középnyugati tél felhős napjait vagy a tipikus beltéri világítást utánozta, az állatokon károsodást figyeltünk meg a memóriájukban.”

Ez a tanulmány volt az első, amely kimutatta a normál környezeti fényszint változásának hatását az agy szerkezetére és működésére.

Összegezve tehát a tanulmány segíthet a jövőbeli tanulások és a memória fejlesztésében. Nekünk csupán csak annyit kell tennünk, hogy minél több időt tartózkodjunk természetes fényben, kint a szabadban, ha tehetjük a tanulást is kint végezzük.

Nyitókép: Shutterstock