Konyhai mosogató lefolyója

A mosdó lefolyójában megbúvó rejtett dolgok veszélyesek, akár halálosak is lehetnek

A lefolyók és vezetékek kiváló élőhelyei a mikrobáknak és gombáknak.

A Readingi Egyetem és a UK Center for Ecology & Hydrology kutatói által készített új tanulmányban a tudósok több mint 250 mosdókagyló gombaközösséget vizsgálták meg. A Soon Gweon, a Readingi Egyetem bioinformatikusa által vezetett kutatócsoport mintákat gyűjtött a mosdókagylók lefolyóiból és a hulladékgyűjtő P-csapdákból az egyetem fő kampuszának 20 épületében.

A kutatók steril pamutpálcikákat használtak a lefolyókból és a P-csapdákból történő mintavételhez, és rögzítették az egyes mosdókagylók tulajdonságaira vonatkozó adatokat, mint a mosdók elhelyezkedése, rendeltetése, a nemi megjelölése, valamint az, hogy a lefolyón lefolyó víz hideg vagy meleg volt-e.

A mintákból DNS-t vontak ki, majd polimeráz láncreakció (PCR) amplifikációval és bioinformatikai feldolgozással segítettek azonosítani a mosogatók mikrobiális lakóit.

Az eredmények azt mutatták, hogy számos penészes gomba telepedett meg a lefolyókban, egyfajta apró esőerdőkként.

Nyilvánvalónak tűnhet, hogy az ilyen nyirkos helyek támogatják a mikrobiális életet, de nem a gombák puszta jelenléte volt a kutatás legfontosabb tanulsága. A gombaközösségekről kiderült, hogy bár sokszínűek, hihetetlenül hasonlítanak egymásra.

A lefolyókban számos osztályból, rendből és családból származó, 375 gombafajta élt. A vizsgálat során hét különböző törzset képviselő gombát találtak. A kutatók jelentése szerint a nagy biodiverzitás ellenére az egyes mosdókon belül a gombaközösségek meglepően hasonló rendszertani profilokat mutattak, ami azt jelenti, hogy a gombák névsora és aránya nem sokban különbözött mosdónként, sőt épületenként sem. A kutatók megjegyzik, hogy nem biztosak abban, mi okozza ezt a hasonlóságot, de a különböző mosdókból és épületekből származó mosogatógombák hasonlósága a közösségben élők „hasonló használatát” tükrözheti.

A kutatásban vizsgált mosdókat főként kézmosásra használják, és közülük a szélesebb egyetemi lakosságból származnak, és bármelyikük ki van téve a mikrobáknak, amikor a mosdókat használják.

"Az időnk 90 százalékát zárt térben töltjük, így otthonunkban és munkahelyünkön ki vagyunk téve a gombáknak. A legtöbb ember számára ez nem jelent problémát, de az immunhiányosak számára bizonyos gombafajok súlyos fertőzéseket okozhatnak”

– fogalmazott Gweon.

A tanulmány szerint a mosogató lefolyók és a P-csapdák nemcsak kellemes helyet biztosítanak a mikrobák számára, hanem egyes penészgombák, élesztőgombák és más gombák számára gyűjtőhelyként szolgálhatnak, és potenciálisan olyan fajoknak adhatnak otthont, amelyek megbetegíthetik az embert, és segíthetnek azok terjedésében.

„Nem nagy meglepetés, hogy meleg, nedves környezetben gombákat találunk. De a mosogatókat és a P-csapdákat eddig figyelmen kívül hagyták, mint ezeknek a mikroorganizmusok a potenciális tárolóhelyeit. Ez nagyon fontos felfedezés lehet azok számára, akik segíteni próbálnak az immunhiányos embereknek, hogy elkerüljék a néhány, a mosogatóban rejtőző, olyan opportunista kórokozó által okozott fertőzéseket, mint például a Fusarium”

– tette hozzá Gweon.

Gweon és kollégái szerint a lefolyók és csövek egyedülálló élőhelyet kínálnak a gombák számára az épített környezetben, a folyamatos nedvességnek, az átmeneti hőmérséklet-változásoknak, a tisztítószerekből származó magas pH-értéknek és a szerves anyagok lehetséges felhalmozódásának köszönhetően.

A mosogatókban élő gombáknak azonban ellenállónak is kell lenniük a forró víz és a változó savassági szintek, valamint a táplálék eléréssel szemben. A kutatók szerint egyes gombák a szappanban lévő mosószereket szénben gazdag táplálékforrásként hasznosíthatják.

A kutatók jelentése szerint az új tanulmányban talált leggyakoribb és legelterjedtebb nemzetség egy szárazföldi és vízi fajokat magában foglaló fekete élesztőgomba, az Exophiala volt.

„Az Exophiala fajok opportunista kórokozóknak tekinthetők, amelyek bőr- és felületi fertőzéseket okoznak. Ezek összességében nem jelentenek nagy kockázatot, de halálos kimenetelű szisztémás fertőzéseket dokumentáltak.”

(ScienceAlert)

Nyitókép: Shutterstock