Vitaminok

Ajánlják, de hasztalanok — 5 tanulmány a multivitaminokról

Az orvosok már évtizedek óta javasolják a multivitaminok fogyasztását, ellenben számos tanulmány született már arról, hogy valójában semmit nem érnek. Alábbi cikkünkben öt olyan kutatást gyűjtöttünk össze, melyek tudományos adatokra támaszkodva cáfolják meg az előnyeikkel kapcsolatos babonákat.


1. Nem csökkentik a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát

Egy tanulmány bebizonyította, hogy a multivitaminoknak semmilyen hatása nincs a stroke vagy más szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatának csökkentésében. A szakértők az eredményekhez 18 különböző, a multivitamin- és ásványi anyagokat tartalmazó étrend-kiegészítőkről szóló vizsgálatok adatait vették alapul. Mindez nagyjából 12 év információit jelenti, melyek alapján nyilvánvaló, hogy a multivitaminok nem járnak kimagasló klinikai előnnyel ezeknél a betegségeknél.

A kutatás szerzői úgy vélik, hogy ezek a szerek nem helyettesíthetik a gyümölcsöket és zöldségeket nagy számban tartalmazó, minden táplálékcsoportot felölelő étrendet.

2. A koronavírussal szemben hatástalanok

Egy kutatócsoport munkája megállapította, hogy az olyan immunerősítő étrend-kiegészítők, mint a C-vitamin, a D-vitamin, valamint a cink, gyakorlatilag hatástalanok a koronavírus miatti halálozási esély csökkentésében. A szakértők kórházi leleteket vizsgáltak az adatgyűjtés során, azok mellett pedig 26 globális, lektorált tanulmányt.

A tudósok megjegyezték, hogy nem azt bizonyították, hogy a vitaminok egészségtelen, csupán azt, hogy a koronavírus megfertőződéssel szemben esélytelen hatásaik vannak.

3. Nincs egészségügyi hasznuk

179 olyan kutatás adatait vették figyelembe a szerzők, melyek a népszerű étrend-kiegészítőkkel és azok hatásaival foglalkoztak. Az átfogó adathalmazban szinte mindegyik vitaminfajtára kitértek, a kutatások pedig arra az eredményre jutottak, hogy a multivitaminok, a D- és a C-vitamin, valamint a kalcium nem ártalmasok az egészségre, ellenben hasznuk sincs. Tehát a szívroham, a stroke, a szívbetegség vagy a korai halálozás esetében sem bírnak befolyással.

Egyedül a folsav vagy a B6-ot, B12-t és folsavat tartalmazó B-vitaminok rendelkeztek olyan jellemzőkkel, melyek csökkenthetik a szívbetegségek és a stroke esélyeit.

4. Nem csökken a szívbetegség kockázata, még a rosszul táplálkozók esetében sem

Szakértők azt is bizonyították, hogy a szívrendszerrel kapcsolatos megbetegedések kockázata nem csökken azoknál a személyeknél, akik gyakran fogyasztanak multivitaminokat. Ez az eredmény a rossz étkezési szokásokkal rendelkező személyek esetében is igaz. A felmérés során 13 316 résztvevőt kértek fel, akik részletes étkezési gyakorisági kérdőívet töltöttek ki.

5. A multivitaminok csupán placebok

Mivel arra nincs szilárd bizonyíték, hogy mennyi jótékony hatásuk van ezeknek a kiegészítőknek, így tudósok azt feltételezik, hogy a pozitívumok az emberek fejében zajlanak le. Mivel a legtöbben számítanak az egészségügyi előnyökre, így placebohatás megy végbe náluk, melynek következtében valóban javulást tapasztalnak.

Nyitókép: Unsplash/Leohoho

Forrás: Study Finds