Kevés vizet iszol? Íme 5 trükk, amivel növelheted a napi vízfogyasztást

Kevés vizet iszol? Íme 5 trükk, amivel növelheted a napi vízfogyasztást

A víz az emberi szervezet számára alapvető tápanyag, melyre szüksége van a túléléshez. Szervezetünk nem képes magától vizet előállítani, így nekünk kell gondoskodnunk annak pótlásáról. Sokan azonban nem szeretnek, vagy elfelejtenek vizet inni, de szerencsére erre is van megoldás.


Ha nem fogyasztunk elegendő vizet, a dehidratáció tünetei, például fejfájás, szédülés, fáradtság, alacsony koncentráció, székrekedés és szájszárazság jelentkezhetnek. A súlyos dehidratáltság növeli a vesekő és a húgyúti fertőzések kockázatát.

Ha szomjasnak érzed magad, az azt jelenti, hogy a szervezeted már enyhén dehidratált, ezért figyelj arra, hogy mit jelez a tested.

Mennyi folyadékra van szükségünk?

Az életkor előrehaladtával változik a szükséges folyadék mennyisége. A testsúlyunkhoz viszonyítva csökken a szükségletünk. Tehát egy újszülött csecsemőnek nagyobb a folyadékszükséglete, mint a szülőjének, az idősebb felnőtteknek pedig kisebb a folyadékszükséglete, mint a fiatalabbaknak.

A folyadékszükséglet az anyagcsere-szükségletekkel függ össze, és személyenként változik. A felnőttek optimális vízfogyasztása a teljes testsúly körülbelül 4 százaléka naponta.

Így például, ha valaki 70 kilogramm, akkor naponta körülbelül 2,5-3 liter vizet veszít (az izzadást nem számítva). Ez azt jelenti, hogy ennyi vizet kell elfogyasztania ételekből és italokból, hogy fenntartsa a hidratáltságát.

Az alkohol vízhajtó, ami azt jelenti, hogy a vizelettel történő vízvesztés elősegítésével dehidratálja a szervezetet. Ez a folyadékvesztés az egyik legfontosabb tényező, amely hozzájárul a másnaposság súlyosságához. Az alkoholos italok között mindig igyunk meg egy pohár vizet, hogy hidratáltak maradjunk.

A koffeintartalmú italoknak (mint a tea és a kávé) csak enyhe vízhajtó hatása van. A legtöbb egészséges felnőtt számára napi legfeljebb 400 mg koffein fogyasztása rendben van - ez körülbelül négy csésze kávé vagy nyolc csésze tea. Ha ennél többet iszunk, az hatással lehet a hidratáltsági szintünkre.

Íme 5 tipp a víz fogyasztásának megkedvelésére

Adj a vízhez cukormentes ízesítőt

Sokan a víz semleges íze miatt nem szeretik inni, ezért a cukormentes ízesítő egy jó megoldás lehet a vízfogyasztás növelésére.

Adj hozzá friss gyümölcsöt

Ha a cukormentes ízesítőket nem kedveled, akkor próbáld ki, hogy a kedvenc gyümölcseidből néhányat hozzá adsz a vizedhez. Lime-ot, ananászt, vagy bármilyen bogyós gyümölcsöt kipróbálhatsz. Ha a palackodat hűtőben tartod, akkor a gyümölcsök akár 3 napig is frissek maradnak.

Töltsön le egy víz appot a telefonodra

Bizony, már olyan applikációt is letölthetünk a telefonunkra, ami emlékeztet minket a vízfogyasztásra, így biztosan nem felejtesz el hidratálni napközben.

Mielőtt bármit ennél, igyál egy pohár vizet

Állítsd fel magadnak ezt a szabályt: minden nassolás vagy étkezés előtt innod kell egy pohár vizet. Az emésztést is javítja és garantáltan hidratált maradsz egész nap.

Egyél vízben gazdag gyümölcsöket és zöldségeket

Sok gyümölcsnek és zöldségnek magas a víztartalma. A legjobbak közé tartoznak a bogyós gyümölcsök, a narancs, a szőlő, a sárgarépa, a saláta, a káposzta, a spenót és a dinnye.

Nyitókép: Photo by Camille Brodard on Unsplash

(Science Alert)