elutasítja a sót egy nő az ételéhez

Nem mindegy, mennyi sót használsz! – hatással lehet a testsúlyodra is

A só alapvetően egy kalóriamentes fűszer, melyet az ételek tartósítására és az ízek egyedülállóan finom fokozására használunk. Ám annak ellenére, hogy nem tartalmaz zsírt vagy kalóriát, fogyasztása összefüggésbe hozható a súlygyarapodással.


Bár a sófogyasztás közvetlenül nem okoz súlygyarapodást, vannak rá bizonyítékok, hogy a túlzott fogyasztása mégis káros hatással lehet. Ismert, hogy a túl sok só fogyasztása összefügg a vérnyomás emelkedésével, de újabban egyre több bizonyíték van arra is, hogy a magas sófogyasztás összefügg az elhízás fokozott kockázatával – írja az Eating Well.

Az összefüggés egyik oka, hogy a magas sóbevitel miatt szomjasabbnak érezzük magunkat, ami viszont a folyadékbevitel növekedését okozhatja. A British Journal of Nutrition című szaklapban 2021-ben megjelent metaanalízis szerint a sósabb étrendet fogyasztók hajlamosabbak a cukorral édesített italokhoz folyamodni szomjuk oltására. Az pedig ismert, hogy a túlzott mennyiségű hozzáadott cukor fogyasztása összefügg a súlygyarapodással. A só növeli az étvágyat is a kellemes ízzel, ezáltal a nagyobb energiabevitelt is.

Azok az emberek, akik sok sót fogyasztanak, hajlamosak több ultra-feldolgozott ételt is fogyasztani, amelyeknek magasabb a kalóriatartalmuk.

egy h\u00fast s\u00f3z egy t\u00fals\u00falyos n\u0151

Fotó: Shutterstock

A Nutrition Research című szaklapban 2018-ban megjelent kutatás eredményei azt mutatták, hogy a túlsúllyal és elhízással küzdő egyéneknél magasabb volt a sófogyasztás: a sóbevitel minden egyes napi 1 grammos növekedése az elhízás 15%-kal megnövekedett kockázatával járt együtt. A magasabb sóbevitel szignifikánsan összefüggött a nagyobb mértékű hasi elhízással is. Mindez arra utal, hogy a sófogyasztás az elhízás egyik lehetséges kockázati tényezője, függetlenül az energiabeviteltől.

​A sóbevitel csökkentésének módjai

Néhány kreatív hack segítségével azonban nem kell lemondanod az ételek finom ízéről, miközben a sóbevitelre is figyelsz. Összegyűjtöttünk néhány egyszerű trükköt:

  1. Válaszd a friss húsokat az előre csomagolt és ultrafeldolgozott opciók helyett!
  2. A konzervek helyett használj fagyasztott vagy friss zöldségeket, vagy keress sótlan lehetőségeket!
  3. Tarts a fűszertárban sótlan ízesítőket, például kurkumát, fokhagymaport és olasz fűszerkeveréket.
  4. Kóstold meg az ételeket, mielőtt megsóznád őket, és ne sózz automatikusan!
Nyitókép: Shutterstock