Orrát fújó nő

Szénanátha vagy megfázás tünetei? Így különböztesd meg a kettőt egymástól

Az influenzaszezont magunk mögött hagyva, a tavasz második felében belépünk a pollenszezonba, azonban sokszor nehéz eldönteni, hogy szénanáthás vagy megfázásos tüneteket tapasztalunk-e, esetleg mindkettőt. A tünetek sokszor nagyon hasonlók, de van néhány különbség, amely segít eldönteni, melyikkel is küzdünk.

Szénanátha vs. megfázás

A szénanátha, más néven allergiás nátha, a pollenekre, porra vagy más, levegőben lévő allergénekre adott allergiás reakció. A tünetek közé tartozik a tüsszögés, az orrfolyás vagy orrdugulás, a viszkető és könnyező szemek, valamint a torok irritációja.

A megfázás az orr és torok vírusfertőzése, melynek tünetei közé tartozik a tüsszögés, az orrfolyás vagy orrdugulás, a köhögés, a torokfájás és a fáradtság.

Hasonló tünetek

Mivel a szénanátha és a megfázás sok hasonlóságot mutat, könnyen összekeverhetjük őket. Mindkettő orrfolyást vagy orrdugulást és tüsszögést, valamint fáradékonyságot és torokirritációt is okozhat.

Különbségek

A tünetek annyiban különböznek, hogy a szénanátha jellemzően viszkető és könnyező szemet okoz, míg a megfázásnál ez nem jellemző. Utóbbi köhögést és lázat is okozhat, a szénanáthának nincsenek ilyen tünetei.

Szénanátha kezelése

A szénanátha kezelésére vény nélkül kapható antihisztaminokat, dekongesztánsokat vagy orr kortikoszteroidokat szedhetünk. Az is fontos, hogy amennyire csak lehet, kerüljük az allergéneket.

Megfázás kezelése

A megfázás kezelésére vény nélkül kapható fájdalomcsillapítókat, dekongesztánsokat és köhögéscsillapítókat érdemes szedni. Emellett a sok pihenés és a folyadékpótlás szintén segíthet a tünetek enyhítésében.

(Glamour)

Nyitókép: Shutterstock