Rosszabb ellátásban részesülnek a szívrohamon átesett nők

Rosszabb ellátásban részesülnek a szívrohamon átesett nők

Egy ausztrál tanulmány szerint a szívinfarktus utáni ellátása férfiak és nők között „minden lépésében" különbözik.

A nemrég publikált kutatás szerint a nők rosszabb orvosi ellátásban részesülnek, mint a férfiak, írja a Guardian. A Sydney-i kutatók tanulmánya megállapította, hogy azok a nők, akiknél a szívinfarktus egy gyakori típusát vagy instabil anginát diagnosztizáltak, „kevesebb bizonyítékon alapuló kezelést" kaptak, mint a férfiak, az infarktus után azonnal, valamint hosszú távon is.

A tanulmány 43 ausztráliai kórház 7783 betegből álló nyilvántartását elemezte, akiknél 2009 és 2018 között instabil anginát vagy non- STEMI szívrohamot diagnosztizáltak. Ezen betegek mintegy 31% -a nő volt.

David Brieger, a kutatás vezető kutatója és a Sydney-i Egyetem orvosa és kardiológiai professzora szerint az ilyen állapotok kezelése „minden lépésben" eltér a férfiak és a nők között.

„A tanulmány rámutat az „orvosi elfogultságokra" az orvosi ellátásban. Annak ellenére, hogy azt gondoljuk, hogy a praktizálás során egyenlő bánásmódban részesítünk mindenkit, továbbra is veleszületetten konzervatívak vagyunk, és valamilyen okból alulkezeljük a nőket. Tisztában kell lennünk ezzel, és tudatosan foglalkozni vele"

– mondta.

A tanulmányban leírtak szerint a non-STEMI infarktus súlyos, de kevésbé károsak, mint a szívinfarktus egy másik típusa, a STEMI, melyek esetében az ausztrál nők feleannyira részesülnek megfelelő kórházi kezelésben ,a korábbi kutatások megállapítása alapján. A non-STEMI infarktust szenvedett betegek számára ajánlott eljárás az angiográfia nevű képalkotó technika, amely azonosítja a koszorúerek elzáródásait.

A tanulmány megállapította, hogy a nők kisebb mértékben részesültek angiográfiás eljárásban, mint a férfiak, és általában későbbi időpontban is került rá sor náluk. Ugyanakkor Brieger hozzátette, ennek okát nem tudni, miután nem derült ki, hogy a női páciensek később kerültek kórházba vagy az angiográfia elvégzéséről szóló döntés született meg később.

A hosszú távú orvosi ellátásban is voltak eltérések, mutatott rá Brieger.

„Ha valaki koszorúérgörcsöt kapott, mindannyiukat mentesíteni kell a bizonyítékokon alapuló kezelés alól."

Emellett női betegeknél szintén kevésbé valószínű, hogy kardiológiai rehabilitációban részesülnek, „ami pedig szintén nagyon fontos ahhoz, hogy visszaállítsák náluk a betegség előtti funkcionális képességüket, és jobb, hosszú távú eredményeket biztosítsanak" – tette hozzá Brieger.