
A joghurtfogyasztás csökkentheti a vastagbélrák kialakulásának kockázatát
Egy friss tanulmány rávilágított a joghurtfogyasztás lehetséges előnyeire bizonyos ráktípusok – különösen a vastagbélrák – kockázatának csökkentésében.
Az 55 év alattiak körében az új vastagbélrákos esetek száma az elmúlt években világszerte megduplázódott, a diagnózisok száma pedig közel 20%-kal nőtt. Nem csoda, hogy sok kutatót érdekel, hogyan csökkenthető a bélrák kockázata.
Az új tanulmány eredményei arra utalnak, hogy a rendszeres joghurtfogyasztás védőhatást fejthet ki a vastagbélrák bizonyos agresszív formáival szemben azáltal, hogy módosítja a bélmikrobiomot, vagyis a bélben élő természetes baktériumokat.
A bélmikrobiom döntő szerepet játszik az általános egészségi állapotban, befolyásolja az emésztést, az immunműködést és még a rák kockázatát is. Úgy gondolják, hogy e baktériumok egészséges egyensúlya elengedhetetlen az erős immunrendszer fenntartásához és a gyulladások megelőzéséhez, amelyek hozzájárulhatnak a rák kialakulásához.
A joghurt olyan jótékony baktériumok élő kultúráit tartalmazza, mint a lactobacillus bulgaricus és a streptococcus thermophilus, amelyek segíthetnek fenntartani ezt az egyensúlyt.
A tanulmány megállapította, hogy a heti két vagy több adag joghurt fogyasztása összefüggésbe hozható a vastagbélrák egy bizonyos típusának alacsonyabb kockázatával, amely a vastagbél jobb oldalán alakul ki, és a bal oldalon kialakuló rákos megbetegedésekhez képest rosszabb túlélési eredményekkel jár.
Egy másik fontos tápanyag, ami csökkenti a kockázatot: Egy B-vitamin-fajta csökkentheti a vastagbélrák kockázatát
A tanulmány több mint 150 000, több évtizeden át követett résztvevő adatait elemezte, ami arra utal, hogy a hosszú távú joghurtfogyasztás olyan módon változtathatja meg a bélmikrobiomot, amely védelmet nyújt bizonyos rákos megbetegedésekkel szemben.
A kutatók kétévente megkérdezték a résztvevőket a joghurtfogyasztásukról, és megmérték a mintában szereplő 3079 vastagbélrákkal diagnosztizált ember daganatszövetében a Bifidobacterium mennyiségét. Bár a joghurt nem csökkentette közvetlenül a vastagbélrák minden típusának kockázatát, azoknál, akik hetente két vagy több adag joghurtot fogyasztottak, kisebb volt a kockázata a Bifidobaktérium-pozitív proximális vastagbélrák kialakulásának.
Fotó: Unsplash
Több mechanizmus is felmerült annak magyarázatára, hogy a joghurt hogyan csökkentheti a rák kockázatát. Az egyik kulcsfontosságú mechanizmus a bélmikrobiom modulációja.
A joghurt probiotikumai fokozhatják a bélbaktériumok sokféleségét és egyensúlyát, ami potenciálisan csökkentheti a gyulladást és a rákkeltő vegyi anyagok szintjét.
Emellett a joghurt gyulladáscsökkentő hatást gyakorolhat a vastagbél nyálkahártyájának nevezett sejtekre, ami segíthet megelőzni a rák kialakulását. A bélgát funkciójának javítása egy másik lehetséges mechanizmus, mivel a joghurt csökkentheti a bél áteresztőképességét, amely összefüggésbe hozható a megnövekedett rákkockázattal.
Nem mindegy, mit választunk
A joghurt a lehetséges rákellenes hatásain túl számos más egészségügyi előnnyel is jár. A tejhez hasonlóan kalciumban gazdag, ami támogatja a csontsűrűséget, és csökkentheti a csontritkulásnak nevezett törékeny csontok kockázatát.
A rendszeres joghurtfogyasztást összefüggésbe hozták az alacsonyabb vérnyomással és a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának csökkenésével is. Egyes tanulmányok szerint a joghurtfogyasztás segíthet megelőzni a 2-es típusú cukorbetegséget és más betegségeket is.
Azonban fontos, melyiket választjuk a sok típus közül. A sima, ízesítetlen joghurt a legjobb, amivel elkerüljük a hozzáadott cukrokat, mivel azok semmissé tehetik az egészségügyi előnyöket.
A különböző erjesztési folyamatok eltérő mennyiségű jótékony baktériumot eredményezhetnek, ezért keressük az élő kultúrákat tartalmazó joghurtokat. A sima, cukrozatlan görög joghurt általában magasabb fehérjetartalmú és alacsonyabb cukortartalmú, míg a teljes zsírtartalmú joghurt gyakran kevesebb feldolgozott összetevőt tartalmaz, mint a csökkentett zsírtartalmú változatok.
A joghurt mind a kilenc esszenciális aminosavat tartalmazza, és amellett, hogy javítja a bélrendszer egészségét, egy adag sima görög joghurt 15-20 gramm fehérjét is tartalmaz.
További kutatásokra van még szükség a bélrendszer egészsége és a rák kockázatának összetett összefüggéseinek megismeréséhez, de a joghurt beépítése a napi rutinba egyszerű és hasznos lépés lehet az egészségesebb élet felé.
Nyitókép: Shutterstock