B betűt formázó vitaminok, B-vitamin koncepció

A B-vitamin egy fajtája akár 17%-kal csökkenti a vastagbélrák kockázatát

Az egyik B-vitaminról megállapították, hogy nagyobb mennyiségben fogyasztva csökkenti a vastagbélrák kialakulásának esélyét.


Egy új tanulmány megállapítása szerint az étrendi folsav vagy folsav-kiegészítők magasabb bevitele 7-17 százalékkal csökkentheti a vastagbélrák kialakulásának esélyét.

A kutatók továbbá megállapították, hogy minden egyes 260 μg-mal több elfogyasztott étrendi folsav esetén hét százalékkal csökkent a bélrák kockázata.

Dr. Konstantinos Tsilidis, a tanulmány vezető szerzője elmondta, hogy a vastagbélrákkal kapcsolatban az emberek számos dolgot tehetnek a kockázat csökkentése érdekében, többek között változatos étrendet követhetnek – teljes kiőrlésű gabonában, zöldségekben, gyümölcsökben és babban gazdag étrendet –, ami alátámasztja a tanulmány eredményeit.

„A B9-vitamin potenciális egészségvédő hatását ez a nagyszabású tanulmány bizonyítja. A tanulmány talált néhány ígéretes eredményt azzal kapcsolatban is, hogy a folsav hogyan befolyásolhatja a rák kockázatát, beleértve a különböző géneket, de ezek további vizsgálatot igényelnek”

– fogalmazott.

Az étrendi folsav a természetes forma, a folsav-kiegészítés pedig a B9-vitamin szintetikus formája.

Az ember nem képes előállítani a B9-vitamint, ezért elengedhetetlen, hogy a táplálékból vagy étrend-kiegészítőből nyerje azt. A B9-vitamin ajánlott napi mennyisége 400 mikrogramm (μg) bevitel naponta.

A folsavban gazdag élelmiszerek közé tartozik a lencse, a földimogyoró, a napraforgómag, a szójabab, a narancs és az olyan zöld leveles zöldségek, mint a brokkoli, a spárga, a spenót és a kelbimbó.

A bélrák világszerte a harmadik leggyakoribb betegség, 2023-ban több mint 153 000 amerikai felnőttnél diagnosztizálják.

A fent említett kutatás 70 000 felnőtt adatait elemezte azzal kapcsolatban, van-e a genetikai variációnak bármilyen hatása a folsav-anyagcserére a bélrák tekintetében.

A B9-vitamin létfontosságú a szervezet számára a DNS, az RNS és a vörösvértestek előállításához, valamint a teherbe esni kívánó vagy a várandósság első 3 hónapjában lévő nőknek ajánlott naponta 400 μg folsavat fogyasztani, mivel az döntő szerepet játszik a baba agyának és gerincének fejlődésében.

Dr. Helen Croker, a World Cancer Research Fund dietetikusa a tanulmánnyal kapcsolatban kiemelte, hogy abban a védőhatás a szokásos étrendi folsavbevitel mellett is megfigyelhető volt, ami még inkább jelzi a folsavban gazdag élelmiszerek fontosságát az egészséges, kiegyensúlyozott étrend részeként, valamint a fizikai aktivitás mellett.

Matt Lambert, a World Cancer Research Fund táplálkozási szakértője elmondta, hogy a tanulmány kiegészíti azt, amit már évek óta mondanak, hogy a zöldségeken, gyümölcsökön, teljes kiőrlésű gabonaféléken és hüvelyeseken alapuló egészséges étrend segíthet a rák kockázatának csökkentésében.

„A folsav, amely számos élelmiszerben, köztük az olyan zöld leveles zöldségekben, mint a spenót és a brokkoli, megtalálható, nemcsak a bélrák kockázatának csökkenésével hozható összefüggésbe, hanem ha rendszeresen fogyasztjuk, általános egészségünket is támogatja.”

(PsyBlog)

Nyitókép: Shutterstock