szorongó nő ül a földön a lábait a levegőben tartva

4 egyszerű mód, amivel enyhítheted a szorongásod

Mindannyian átélünk olyan időszakokat, amikor szorongunk. Ez az érzés a stresszre adott reakciónk, szemben a dühvel vagy a szomorúsággal. Ha csökkenteni szeretnénk az esélyét, próbáljuk ki az alábbi stratégiák valamelyikét.


A mostani időkben számos dolog történik körülöttünk, ami szorongást válthat ki belőlünk, akár hajlamosabbak vagyunk rá, akár kevésbé. Azonban az alábbi pár – a Psychology Today cikkének segítségével gyűjtött – stratégiát figyelembe véve csökkenthetjük az igazi mélyrepülések esélyét, ami zavart okoz az alvásban, a kapcsolatokban, a koncentrációban és a gondolkodásban. Válasszuk ki, ami a leginkább passzol hozzánk!

​1. Most nincs vészhelyzet

Evolúciós értelemben a szorongás arra hivatott, hogy ne engedje, hogy levegyük a szemünket a fenyegetés forrásáról. A modern korban próbálunk valamit kezdeni a fenyegetettség érzésével, ami általában attól való félelmeinkből táplálkozik, hogy valami katasztrófává fajul.

Egyszerű, de hatékony stratégia, ha azt mondjuk magunknak: "Most nincs vészhelyzet. Megengedhetem magamnak, hogy a következő percben eltereljem a figyelmem erről a fenyegetésről". Adjunk magunknak engedélyt, hogy egy adott ideig ne stresszeljünk a problémán. Általában nem áll fenn olyan vészhelyzet, amivel éppen akkor kell szembesülnünk.

​2. Perspektívaváltás

n\u0151 n\u00e9z \u00e1t az \u00fcvegen

Fotó: Alexei Maridashvili / unsplash

Vajon mit gondolna a szorongásunk tárgyáról valaki, aki ugyanolyan lelkiismeretes, de másképp gondolkodik? Mik a lehetőségeink a megoldásra vagy a továbblépésre? Akár kérdezzünk meg valakit valóban.

A szorongás gyakran jár együtt szégyenérzettel vagy azzal, hogy nem bízunk másokban. Azzal, hogy felfedjük a félelmeinket mások előtt, megszakítjuk ezt.

​3. Foglalkozzunk valamelyik alapvető értékünkkel

Ez egy újabb módja annak, hogy megerősítsük azt a gondolatot, hogy ebben a pillanatban nincs vészhelyzet. Engedjük meg magunknak, hogy más, az értékrendünk alapján fontos módon foglalkozzunk a világgal.

Ez a stratégia megerősít minket abban, hogy kompetens és sokoldalú felnőttek vagyunk. A stratégia alkalmazásához szükséges, hogy meg tudjunk határozni egyetlen cselekvést, ami kifejezi a választott értéket. Például a rend szeretetéhez tűzzük ki, hogy 5 perc alatt összehajtogatunk pár ruhát, így öngondoskodásként, ön érték beteljesítőként éljük azt meg.

​4. Tartsunk szünetet a szorongás elkerülésében

A legtöbbször olyan dolgokat teszünk a szorongás elkerüléséhez, amelyekre pozitívként tekintünk (edzünk vagy belevetjük magunkat a munkába), és olyanokat is, amelyekre negatívként (egy fél doboz fagylalt befalása).

Tartsunk egy kis szünetet a szorongó érzések elől való menekülési kísérletben. Ahelyett, hogy megpróbáljuk elnyomni őket, próbáljuk meg fél órára hagyni őket jelen lenni, bármilyen hullámokban jönnek és mennek is. Előfordulhat, hogy elmerülünk a töprengésbe vagy az aggódásba. De ha ez megtörténik, csak nyugtázzuk, hogy "épp gondolkodom", hogy ne próbáljuk meg kigondolni magunkat a szorongásból.

Reméljük segítenek az alábbi tanácsok enyhíteni a szorongás tüneteit. Fontos, hogy ez a cikk a szorongás érzéséről szól, nem pedig a szorongásos zavarokról. Ha szorongásos rendellenességgel küzdünk, mindenképp forduljunk szakemberhez.

Nyitókép: Priscilla Du Preez / unsplash