7 természetes hangulatjavító, amik után 5 perc alatt jobban érzed magad

7 természetes hangulatjavító, amik után 5 perc alatt jobban érzed magad

Hányszor gondolod azt magadban, hogy egyszerűen nincs időd semmire? Nőként gyakran annyira elfoglaltak vagyunk a munka, a gyerekek, a párunk, a barátok és a házimunka miatt, hogy lehetetlennek tűnik az „énidő” hozzáadása a listánkhoz. Pedig az önmagunkkal való törődés - legyen az fizikai, mentális vagy érzelmi - létfontosságú a jólétünkhöz. Szerencsére vannak módszerek, melyekkel biztosíthatjuk, hogy még a legzsúfoltabb időbeosztás közepette is szakítsunk magunkra egy kis időt.


Mi lenne, ha tehetnél valamit, ami kevesebb mint öt perc alatt feltölt téged és javítja a közérzetedet? Ezek az apró kis trükkök segítenek abban, hogy kicsit jobban érezd magad a bőrödben. Tökéletes megoldás mindenkinek, aki úgy érzi, hogy nincs elég ideje a nap folyamán. Ne feledd, fontos, hogy másokkal is törődj, de ne feledkezz meg magadról sem!

1. Kezd jól a napot

Fogj egy pohár meleg vizet, és facsarj bele egy fél citromot (ha van, adhatsz hozzá egy kis nyers almaecetet is). Ez tökéletesen hidratál, és biztosítja az emésztésed beindulását is az egészséges bélrendszer érdekében.

2. Játszd le a kedvenc dalod

Ha anyuka vagy, felejtsd el a gyerekdalokat öt percre, és indíts el egy olyan számot, amit igazán szeretsz. A mozgás és a tánc endorfinokat szabadít fel, és a kedvenc dallamod felcsendülése azonnal feldobja a hangulatodat. Egyébként ez az egyik legjobb módja annak, hogy a házimunka is élvezetes legyen.

3. Pipálj ki valamit a teendőid listájáról

Néha még a legegyszerűbb feladatok is ijesztőek lehetnek, de próbálj meg valami olyasmit csinálni, amit eddig halogattál. Legyen az egy gyors lepedőcsere az ágyadon, a hetek óta a tisztítóban heverő ruhák elhozása, vagy csak néhány dolog elpakolása a helyére - még egy alantas feladat elvégzése is elégedettséggel tölthet el. A teendők sora soha nem ér véget, de ha valamit megcsinálunk, az jó érzéssel tölt el minket.

4. Légy hálás

A leggyorsabb módja annak, hogy megváltoztasd a gondolkodásmódodat, a hála gyakorlása. Szánj néhány percet arra, hogy leülj (igen, ülj), és írj le három dolgot, amiért hálás vagy. Még jobb, ha ez a napi rutin részévé válik, és hamarosan észreveszed, hogyan javítja ez az apróság a közérzeted.

5. Ha reggel, akkor smoothie

Ha a napodat egy tápláló turmix fogyasztásával indítod, az remek módja annak, hogy jól érezd magad, miközben a napi vitaminbevitelt is biztosítod. Kevesebb, mint egy perc egy smoothie elkészítése, mégis óriási előnyei vannak. Dobj össze egy marék spenót, egy fél banánt, egy kivit, adj hozzá mandulatejet, jeget és joghurtot, és élvezd, hogy tele vagy energiával.

6. Lélegezz

A légzés az öngondoskodás egyik legegyszerűbb formája, mégis gyakran figyelmen kívül hagyjuk. Próbálj meg 30 másodpercig a légzésedre koncentrálni; töltsd meg a hasadat mély ki- és belégzésekkel, minden ki- és belégzésre öt másodpercet szánva. Figyeld meg, mennyire nyugodtnak érzed magad. Ha stresszelsz valamin, vagy szorongsz kicsit, akkor is érdemes bevetni ezt a gyakorlatot. Hogy mi a bónusz? Az, hogy bárhol, bármikor elvégezheted!

7. Légy ott fejben

Milyen gyakran vonja el a figyelmünket az élet hangos zaja? Telefonok zümmögése, autók duda szava, a szennyes hívogatása - annyi minden vesz körül minket, ami a figyelmünket követeli. De egy pillanatra állj meg, és csak légy ott, ahol éppen vagy. Ha a gyermekeddel, a barátoddal vagy a szerelmeddel vagy, nézz a szemükbe, tényleg lásd őket, és légy velük.

Ugyanez vonatkozik arra is, ha nem épp zárt térben tartózkodsz: vedd észre és értékeld a téged körülvevő természetet, az élet apró örömeit és csodáit.

Nyitókép: Unsplash