Pohár ásványvíz jégkockával és mentával

5 jel, hogy túl sok ásványvizet iszol

Az ásványvíz nagyon kedvelt alapanyag lehet a hűtőnkben, de ennek a fogyasztását is túlzásba lehet vinni. Mutatják a túlfogyasztásra utaló jeleket és az azzal járó lehetséges ártalmakat.


Az ásványvíz túlfogyasztásával járó problémák részben a savas pH-nak köszönhetők. Míg az állóvíz pH-ja semleges, az ásványvízé savas. A vízhez szén-dioxid hozzáadása szénsav keletkezik. Rövid távon az ásványvíz karbonátosodása és savas pH-ja gázképződéshez, puffadáshoz és savas refluxhoz vezethet.

Hosszú távon a túl sok ásványvíz ivása fogeróziót is okozhat, mivel a savasság megviseli a fogzománcot, így az fogékonyabb lesz a fogszuvasodásra. Míg az összes ásványvíz pH-ja enyhén savas lesz, a citromsavat vagy savas leveket tartalmazó víz pH-ja valószínűleg még magasabb lesz. A hozzáadott cukrot tartalmazók pedig különösen kockázatosak lehetnek a fogak egészsége szempontjából.

Ami az összetevőket illeti, a cukorral édesített ásványvíz opciók hozzájárulnak a hozzáadott cukorbevitelhez, amivel kapcsolatban az amerikaiaknak szóló étrendi irányelvek azt javasolják, hogy a napi összes kalória 10%-a alatt maradjon. A hozzáadott cukrok magas bevitele olyan krónikus egészségi állapotokhoz kapcsolódik, mint a 2-es típusú cukorbetegség és a szívbetegség.

Az alábbi jelek arra utalhatnak, hogy túlzásba visszük az ásványvízfogyasztást.

1. Túlzott puffadás vagy gázképződés

Az ásványvízben a szénsavasodás a vízhez adott szén-dioxid eredménye. Lehet, hogy kiböfögjük, de a felesleges gáz a gyomrunkban maradhat, ami puffadáshoz vezethet. Ez különösen igaz, ha szívószállal isszuk az ásványvizet, mivel így több levegőt nyelhetünk le.

Ha sok gázt vagy puffadást tapasztalunk, és korábban nem volt így, érdemes csökkenteni az ásványvíz fogyasztást és megfigyelni, javulnak-e a gyomorproblémáink.

2. Gyengébb fogzománc

A savasság gyengítheti a fogzománcot, az ásványvíz pedig enyhén savas, míg ízesített változata általában még savasabb, bár nem annyira, mint a narancslé, a kávé vagy a szóda.

Érdemes kiöblíteni a szánkat szénsavmentes vízzel, miután megittuk az ásványvizet, ez segíthet semlegesíteni a pH-értéket.

3. Nagyon tiszta vizelet

Csakúgy, mint a rendszeres víz túlzott fogyasztása, a sok ásványvíz fogyasztás hozzájárulhat a túlzott hidratációhoz, az pedig nagyon tiszta vizelethez vezethet. Ez azt jelezheti, hogy a teljes folyadékbevitel nagyobb a kelleténél. Míg az enyhe túlzott folyadékbevitel általában nem káros, ha túlzásba visszük, vízmérgezést vagy hyponatraemiát okozhat, ami azonnali orvosi ellátást igényel.

4. Gyakori vizelés

A túlzott vízhiány másik jele, amelyet a túl sok ásványvízbevitel okozhat. A legtöbb ember számára a két-három óránkénti vizelés a megfelelő hidratáltság jele, az ennél gyakoribb vizelés azt jelezheti, hogy hidratáltabbak vagyunk a kelleténél, és előnyös lehet a folyadékbevitel csökkentése.

5. Étvágytalanság

Az ásványvízben lévő szénsavas tartalom hozzájárulhat a teltségérzethez, így csökkentve az étvágyat. Ha egy étkezési rendellenességből lábadozunk vagy általában alacsony az étvágyunk, akkor érdemes erre különösen figyelni. Az ásványvíz általában nem tartalmaz sok kalóriát vagy tápanyagot, ezért ne hagyjuk, hogy ez akadályozza szervezetünk energiaszükségletének kielégítését.

Mennyi az annyi?

Nincs szigorú szabály arra vonatkozóan, hogy mennyi ásványvíz fogyasztása egészséges még egy nap, de a testünk úgyis jelez. Például, ha olyan gyomor-bélrendszeri betegségben szenvedünk, mint a gastrooesophagealis reflux betegség (GERD) vagy az IBS, akkor érdemes keveset inni belőle a túlzott puffadás, gázképződés vagy reflux megelőzése érdekében.

Összességében, ha érzékenyek vagyunk az ásványvíz (szén)savasságára, érdemes napi egy dobozra vagy pohárra korlátozni a fogyasztást.

(EatingWell)

Nyitókép: Shutterstock