Pohár vizet ivó nő

4 jel, hogy túl sok vizet iszol

Arról elég sok szó esik, hogy mik a rendszeres folyadékpótlás előnyei, de a túl sok víz fogyasztásáról már annál kevesebb szó esik. Honnan tudhatjuk, hogy túl sok vizet ittunk-e és mikortól beszélünk káros mennyiségről?

A túlhidratáltság az enyhe és kissé bosszantó tünetektől kezdve egészen az életveszélyesig terjedő tüneteket okozhat. Az enyhe túlhidratáltság, természetesen, nem okoz még szélsőséges kockázatokat, életveszély a túlzott mennyiségű víz fogyasztásakor léphet fel, különösen, ha az kulcsfontosságú elektrolitok elvesztésével párosul.

„A túl sok víz fogyasztása a hyponatremia nevű állapotot eredményezheti, ami a vér nátriumszintjének veszélyes csökkenését jelenti”

– mondja Kristin Koskinen, washingtoni regisztrált dietetikus és táplálkozási szakértő az EatingWellnek.

A nátrium egy fontos elektrolit, amely a szervezet közlekedési őreként működik, szabályozva, hogy a víz hol oszlik el a szervezetben, és mennyi jut a hólyagba. Bár viszonylag ritka a vízmérgezés elérése, de előfordulhat, ha többet iszunk, mint amennyit a szervezetünk ki tud választani, magyarázza Koskinen.

A hyponatrémiás helyzetek ritkák, előfordulásuk általában ultra-állóképességi sportolóknál vagy különleges egészségi állapotú embereknél jellemző. Az életveszélyes forgatókönyv az extrém izzadás és folyadékvesztés során vagy azt követően következik be, amikor valaki víz és elektrolitpótló italok kombinációja helyett sima vízzel hidratál. Bár a víz a legtöbbször a legjobb választás, a túlzott izzadáshoz vezető körülmények esetén előnyös az olyan elektrolitokat, mint a nátrium és a kálium tartalmazó sportitalok fogyasztása. Az ultra-állóképességi sportolók számára a sportitalok nem csak akkor jók, ha rendelkezésre állnak, hanem általában a szervezetnek szüksége van rájuk a folyadék- és elektrolit-egyensúly fenntartásához.

A vízmérgezés és a hyponatremia a legtöbb embernek nem olyan probléma, ami miatt aggódnia kellene, ha a napi folyadékpótlásról van szó. Ennek az oka az, hogy a szervezetünk természetes módon lassítja vagy leállítja a vízfelvételt néhány enyhe és kissé bosszantó mellékhatás kiváltásával.

Az alábbiakban a túl sok víz fogyasztásának jeleit mutatjuk be.

1. A vizelet túl tiszta

A vizeletünk színe, valamint az, hogy milyen gyakran járunk a mosdóba, jó jelzője lehet a hidratáltsági állapotunknak. A vizelet színe jellemzően a világos, majdnem tiszta színtől a halvány sárgáig terjed, köszönhetően az urokróm pigment és a megivott vízmennyiség kombinációjának.

Ha a vizeletünk gyakrabban tiszta, mint nem, az annak a jele lehet, hogy rövid idő alatt túl sok vizet iszunk, vagy hogy összességében kissé túl sok folyadékot viszünk be. Arra azonban érdemes odafigyelnünk, hogy egyes étrend-kiegészítők sötétebbé teszik a vizeletet, így utóbbi színének ellenőrzése nem mindig a legjobb megközelítés ebben az esetben.

2. Gyakori pisilés

Ha a szokásosnál gyakrabban járunk a mosdóba, azt is jelentheti többek között, hogy túl sok vizet iszunk, de a koffein- és alkoholfogyasztás is okozhat gyakoribb vizelést.

„Átlagosan az emberek naponta 6-8 alkalommal vizelnek, bár az, hogy akár naponta 10 alkalommal is vizelnek, a vízivó nagyivóknál a normális tartományon belül van”

– mondja Koskinen.

3. Puffadt vagy émelygős érzés

A veséknek korlátai vannak arra vonatkozóan, hogy mennyi vizet tudnak kiválasztani egyszerre, ami maximum 800-1000 milliliter óránként, magyarázza Koskinen.

„Bármi, ami ezt a mennyiséget meghaladja, lényegében víztelenné teszi a szervezetet.”

Amikor a szervezet nem tud megszabadulni a felesleges víztől, a sejtek megduzzadnak, hogy befogadják azt. Ennek eredményeképpen puffadtnak és felfúvódottnak érezhetjük magunkat, amíg nem lassítjuk a vízbevitelt, hogy a veséink be tudják pótolni.

A vízzel teli gyomor sok embert egy kicsit émelyegni is szokott – ha a több folyadék fogyasztásának mérlegelésétől egy kicsit rosszul érzi magát a gyomrunk, az annak a jele lehet, hogy lassítanunk kell a folyadékbevitelt.

4. Fejfájás és agyköd

A nátriumszint kissé csökken, amikor a szervezet vízhiányossá válik, ami a sejtek duzzanatát okozza. Mivel az agyat a koponya zárja be, szinte nincs hely a sejtek számára, hogy kitáguljanak, mondja Koskinen. Ez nyomást hoz létre, ami fejfájást, sőt agyködöt is okozhat.

Nincsenek pontos adatok arról, hogy a vérben lévő nátrium milyen szintje okozza ezeket a korai tüneteket, ez valószínűleg egyénenként változik. Szerencsére az átlagember számára a túl sok víz fogyasztása általában nem vezet máshoz, mint a mosdószünetek számának növekedéséhez.

Nyitókép: Shutterstock