Chipset evő nő

Ez a túlzott sófogyasztás 4 jele lehet

Nem a szomjúság az egyetlen jelzője annak, hogy túlzásba vittük a sós ételek evését.

Az, hogy a chips, egy tál popcorn vagy egy marék mogyoró elfogyasztása után késztetést érzünk egy pohár víz megivására, egyértelmű jele annak, hogy túl sós volt, amit ettünk, és ez nem feltétlenül rossz dolog.

„A só szükséges az étkezéshez – és nem az íz miatt”

– mondja Pippa Hill, táplálkozási szakértő.

Az asztali só, más néven nátrium-klorid körülbelül 40% nátriumot tartalmaz, ami alapvető tápanyag. Kis mennyiségben fogyasztva a nátrium segíti az idegi impulzusok vezetését, az izomösszehúzódást és -lazítást, valamint segít fenntartani a víz és az ásványi anyagok egyensúlyát.

A sóhiány izomgörcsökhöz, hányingerhez, fáradtsághoz és szédüléshez vezethet. Az NHS által a felnőttek számára ajánlott napi 6 grammnál több só (körülbelül egy teáskanál) fogyasztása azonban káros lehet az egészségre.

Olivia Burley regisztrált táplálkozási szakértő szerint a magas sófogyasztás felborítja a szervezet természetes nátriumegyensúlyát, ami magas vérnyomást eredményezhet.

„A magas vérnyomás olyan állapot, amikor a vérnyomás hosszú időn keresztül emelkedett marad, ami növelheti a szív- és keringési betegségek kockázatát.”

Hacsak nem figyelünk nagyon alaposan az élelmiszerek címkéire, nem mindig nyilvánvaló, hogy mennyi sót fogyasztunk egy nap.

Hill szerint a magas sótartalmú élelmiszerek közé tartozhatnak például a konzerv halak vagy baromfi, a fagyasztott élelmiszerek, például a panírozott húsok, a sózott diófélék, a babkonzervek, a pácolt húsok, a levesek és a szendvicsek.

Azért pedig, mert sok vizet ittunk a szomjúság csillapítására, még nem jelenti azt, hogy az a túl sok só hatását semlegesíti. Ha az alábbi tünetek bármelyikét vagy mindegyikét tapasztaljuk, érdemes orvoshoz fordulni:

1. Fejfájás

A túlzott sófogyasztás okozta dehidratáció súlyos fejfájáshoz vezethet. Ezek a fejfájások általában fájdalmasabbak, mint az enyhébbek, lüktető érzést adnak, mivel az erek kitágulnak. A fejfájás általában egy-két órával az étkezés után jelentkezik, ahogy a nátriumszint megemelkedik a szervezetben.

Gyorsabban is jelentkezhet, ha magas a vérnyomásunk vagy általában krónikus fejfájásban szenvedünk, de gyakran megoldható a rehidratálással.

Mivel a vízszintünk egyensúlyban van, több víz fogyasztásával minimalizálni tudjuk a fejfájást, és megszabadulhatunk tőle.

2. Duzzadt lábak és kezek

Az ödémának is nevezett ujjak, bokák vagy lábak duzzanata késleltetett reakció lehet a nátriumszint emelkedésére. Ha túl sok sót fogyasztunk, a szervezet visszatartja a felesleges nátriumot, és növeli a folyadékot a sejteken kívül, ennek következménye pedig, hogy a vesék működése csökken, kevesebb vizet távolítanak el, és így megnő a vérnyomás.

A duzzanat inkább akkor jelentkezhet, ha túl sokáig ülünk vagy hosszú utazások alkalmával. Ez nem azonnali reakció evés után, de ha a következő 24 órában, miután sós ételeket fogyasztottunk, duzzanatot észlelünk ezeken a területeken, az összefüggés lehet. Ilyenkor érdemes orvoshoz fordulni, ha ez folyamatosan előfordul, mivel ez egy komolyabb egészségügyi probléma jele lehet.

3. Magas vérnyomás

Hill szerint a só a magas vérnyomás legnagyobb okozója. Alig 30 percen belül a túlzott sófogyasztás testi reakciót vált ki az erekben.

A magas vérnyomás megnövelheti az olyan súlyos problémák kockázatát, mint a szívroham és a sztrók.

Ha a sós étrend fogyasztása után a tünetek között homályos látás, mellkasi fájdalom, például szorító érzés, szívdobogás, légszomj vagy hirtelen orrvérzés szerepel, az azt jelentheti, hogy megemelkedett a vérnyomásunk.

A magas vérnyomásnak gyakran nem lehetnek tünetei, és az egyetlen módja annak, hogy megbizonyosodjunk róla, az, ha azt gépi méréssel ellenőrizzük.

4. Gyakori vizelés

A túlzott szomjúság gyakori reakció a sós ételek fogyasztására, és természetesen a folyadékfogyasztás növekedéséhez vezet, ami túlzott vizeletürítést okoz.

Azzal, hogy a szervezet azt jelzi, hogy sok folyadékot kell lenyelnie, a felesleges sófelhalmozódást igyekszik eltávolítani.

Bár a több folyadék fogyasztása a sóbevitel növekedésére válaszul a vizelettermelés egyik fő oka, ez más állapotok, például a poliuria tünete is lehet, ezért érdemes itt is orvossal konzultálni.

(Independent)

Nyitókép: Shutterstock