Egy tál egészséges gyümölcs

Ez a közkedvelt gyümölcs csökkenti a vérnyomást és edzi az agyat

Van egy gyümölcs, amely nem csak ízletes és kalóriaszegény nassolni való, hanem még csökkenti a vérnyomást és javítja az erek működését is, ezáltal edzi az agyunkat – derült ki egy új tanulmányból.


Ez nem más, mint az áfonya. A kutatás feltárta, hogy azoknak az embereknek, akik 12 héten keresztül naponta egyszer ittak 100%-os áfonya levet, 3,59 higanymilliméterrel (mmHg) csökkent a szisztolés vérnyomásuk, szemben azokkal, akik placebó italt fogyasztottak. Ezen kívül az áfonyát fogyasztóknál javulást tapasztaltak még az ereik működésében is.

Az áfonya jótékony hatása a szívre

Egy t\u00e1l \u00e1fonyablueberries on white ceramic containerPhoto by Joanna Kosinska on Unsplash

Az Egyesült Királyságban a King's College London kutatóinak egy korábbi tanulmánya hasonló eredményeket állapított meg azoknál a középkorú férfiaknál, akik áfonyából készült italt fogyasztottak.

Emellett más tanulmányok is megállapították, hogy az áfonya fogyasztása javítja az érrendszeri funkciókat. Ez pedig jót tesz az egész szív-és érrendszernek.

„A vérnyomáscsökkenés csökkenti a sztrók, a szívroham és más végszervi károsodások előfordulását”

– mondta a Healthline-nak Dr. Robert Pilchik, a New York-i Manhattan kórház kardiológusa.

Pilchik továbbá azt is elmondta, hogy az új tanulmány kimutatta, hogy a vérnyomás csökkenése az erek tágulási képességének és az endotélfunkció javulásának köszönhető. Az endothel egy vékony hártya, amely az erek és a szív belsejét béleli.

Fogyasszunk tehát minél több áfonyát, akár nyersen, nassolni valóként, vagy reggeli smoothie-ba beleturmixolva. Ha gyümölcsturmixként fogyasztjuk, akkor adjunk hozzá még spenótot, avokádót és egy almát. Így garantáltan elkerülhetjük az orvosi rendelőket!

Nyitókép: Shutterstock