Zöld tea egy csészében

Szereted a zöld teát? Ezek után biztos, hogy többet iszol majd

A zöld tea kétségtelenül az egyik legegészségesebb folyadék, amit az emberek fogyaszthatnak, pozitívumainak listája pedig folyamatosan bővül. Egy kutatás új nézőpontból kezdte vizsgálni ezt az italt, azok alapján pedig, amit találtak, nagyon sokan veszik majd elő a teáskannát a közeljövőben.


A zöld teáról már korábban is tudni lehetett, hogy csökkenti a rák kockázatát és kezeli a cukorbetegséget, valamint az alvás minőségét és a kreativitást is javítja. 2022. júniusában jelent meg egy friss tanulmány, amely még több okot szolgáltat a teaivásra. Mint kiderült, gyulladáscsökkentő tulajdonságainak köszönhetően a zöld tea jelentősen csökkenti a vércukorszintet, valamint a bélgyulladást és a bélrendszer áteresztőképességét is.

A kutatók eredetileg arra voltak kíváncsiak, hogy a zöld teából kinyert kivonat vajon képes-e minimalizálni a metabolikus szindrómához kapcsolódó egészségügyi tényezők kockázatát. Ez egy olyan állapotcsoportot takar, melynek tagjai legtöbbször együtt fordulnak elő és emelik a szív-, valamint a cukorbetegség, illetve a stroke és más betegségek esélyét.

A tesztek során 40 résztvevőt vizsgáltak, akik közül 21-en megfeleltek a metabolikus szindróma kritériumainak, 19-en pedig egészségesek voltak. Feladatuk az volt, hogy minden nap elfogyasszanak egy rágót. Ezek katechineket tartalmaztak, melyek olyan anyagok, amik többek között a teában és a bogyós gyümölcsökben is megtalálhatók.

Egy kancs\u00f3b\u00f3l z\u00f6ld te\u00e1t \u00f6ntenek poharakba

Fotó: Shutterstock

Az ezekben lévő katechinek mennyisége — az Eating Well cikkében leírtak alapján — megegyezett az öt csésze zöld teában található adaggal. Ezt a folyamatot 28 napon keresztül végezték, majd egy hónap szünet következett. Folytatásként a következő 28 napban már minden alany placebot kapott.

A kutatás során a résztvevőket arra kérték, hogy a vizsgálati időszakban ne fogyasszanak katechinekben gazdag ételeket a rágón kívül, nehogy azok valamilyen torzulást okozzanak az eredményekben. A munkálatok kezdetén, valamint a két szakasz felénél és végén is megmérték az alanyok éhgyomri vércukorszintjének, az inzulinnak, a lipideknek, valamint az étrendből származó polifenoloknak a szintjét.

Végeredményként megállapították, hogy a zöldtea-kivonat csökkentette a vércukorszintet, valamint a bélgyulladás esélyét is. Ez igaz volt a metabolikus szindrómában szenvedőkre, valamint az egészségekből álló csoport tagjaira is.

Nyitókép: Unsplash/Laårk Boshoff