Nő alszik a telefonjával a kezében

Ha ezt csinálod a telefonoddal, garantált minden este a 8 óra alvás

Emberek milliói küzdenek nap, mint nap a megfelelő minőségű és mennyiségű alvással. A felgyorsult világ, melyben élünk, megköveteli, hogy a nap szinte minden percében bekapcsolva tartsuk a telefonunkat, aminek káros hatásait sokszor észre sem vesszük.


Pedig az alvás, akárcsak az étel és a víz, elengedhetetlen a működésünkhöz. Javítja a figyelmet, koncentrációt és segít megőrizni a szív egészségét és erősíteni az immunrendszert, valamint gondoskodik a mentális és érzelmi jólétünkről is.

Egy nemrégiben készült tanulmány szerint a brit felnőttek legalább 20%-a nem alszik eleget, és 66%-uk szerint a rossz alvás negatívan hat a mentális egészségükre. A felnőtteknek körülbelül napi hét-kilenc óra alvásra van szükségük, és az, hogy ezt elérjük sokkal egyszerűbb, mint azt gondoltuk.

Mit tegyünk a telefonunkkal, hogy segítsük a minőségi alvásunkat?

Már lefekvés előtt jóval, akár egy-két órával egyszerűen állítsuk a telefonunkat „lefekvés előtti”, „ne zavarjanak”, vagy „repülőgépes üzemmódba”. Ezek a módok ugyanis megakadályozzák, hogy hívási és üzenet értesítéseket kapjunk a telefonunkra, így kevésbé lesz csábító a telefon használata lefekvés előtt. Így közvetlen lefekvés előtt kevesebb figyelemelterelés történik és ha véletlen éjszaka nézzük mg a telefonunkat a pontos idő miatt, akkor sem fogunk értesítéseket látni.

„Ha a telefonunkat ne zavarjanak üzemmódba rakjuk, vagy esetleg teljesen kikapcsoljuk, úgy érezhetjük, hogy kimaradunk valamiből, vagy lemaradunk valamiről. Azonban, ha így teszünk, akkor a nap lecsengése után, és különösen alvás közben nem maradunk ki a saját valós életünkből”

– magyarázza Tracy Hannigan alvástréner.

A telefonunkon fontos beállítani az alvás mód előtti „alvásra hangolódás” módot is, illetve azt, hogy a képernyőnket ekkor már csak meleg árnyalatban lássuk. Ez azért fontos, mert ez nem intenzív annyira, mint a színes képernyők által kibocsátott kék fény, amely káros számunkra alvás előtt és éjjel is.

Nyitókép: Shutterstock

(Glamour)