önmagát ölelő nő

5 jel, hogy bántalmazó kapcsolatban állsz önmagaddal

A gyengeségeiddel, a hibáiddal, a sötét oldaladdal való megszállottság nem vezet sehová.


Gondolj úgy magadra, mint egy barátra. Közös küldetésen dolgoztok, és erről folyamatosan kommunikáltok egymással. Vigyáztok egymásra, tisztelettel fordultok a másik felé, egymás érdekeit tartjátok szem előtt. De ez a kapcsolat könnyen bántalmazóvá válhat, úgy, hogy közben észre sem veszed. Ebben a cikkben a Good Men Project segítségével összeszedtük néhány jelét annak, ha magad ellen fordulsz!

​1. Te vagy önmagad legszigorúbb kritikusa

t\u00fck\u00f6rbe n\u00e9z\u0151 n\u0151

Fotó: Shutterstock

Ha minden, amit magadnak mondasz, negatív, mérgező és lekicsinylő, ne várd, hogy tele leszel önbizalommal. Gondolj bele, ha a legjobb barátaidnak is ugyanazokat a szavakat mondanád, mint magadnak, akkor is a barátaid maradnának? Nem hiszel bennük, és ők sem fognak hinni benned. Így senki sem számíthat a másikra. A negatív, szűretlen önbeszéd gyengévé tesz, ezért fontos, hogy hogyan beszélsz magaddal.

Megoldás: beszélj úgy magadhoz, ahogyan az beszélne veled, aki törődik veled! Tisztelettel, a másik érdekeit szem előtt tartva.

​2. Elhanyagolod a fizikai egészséged

j\u00f3g\u00e1z\u00f3 boldog n\u0151

Fotó: Shutterstock

Ha rosszul bánsz a testeddel, nem várhatod el, hogy egészséges kapcsolatot ápolj önmagaddal. Ha nem alszol és eszel eleget, vagy csak egészségtelen, rossz minőségű ételeket fogyasztasz, ha nem tartod magad formában, az mind az önutálat és az önbecsapás finom jelei. A fizikai egészséged elhanyagolása kihat a mentális állapotodra is, hatással lesz a problémákkal való szembenézésre, azok megoldására való képességedre, és közvetlenül befolyásolja az életminőséged is.

Megoldás: először koncentrálj az alapokra: aludj eleget, egyél jó minőségű ételeket, mozgasd a tested!

​3. Megszállottan a rossz oldaladra koncentrálsz

arc\u00e1t tenyer\u00e9ve temet\u0151 n\u0151 a laptopja el\u0151tt

Fotó: Shutterstock

Mindannyiunknak vannak olyan dolgai, amikre nem vagyunk büszkék, amikben nem vagyunk jók. De az egészséges kapcsolat egyik ismérve, hogy valaki hisz benned, látja benned a legjobbat és azt hozza felszínre. A bántalmazó kapcsolatban ezzel szemben a hibáid alapján határoznak és ítélnek meg. Ha valakivel szemben ilyen vagy, az nem fogja többé a legjobbját nyújtani neked, mert nem értékelik. A hibák kijavítása más, mint az önostorozás.

Megoldás: összpontosíts az erősségeidre, amiben természeted szerint jó vagy, és hagyd abba mások utánzását, ne hasonlítgasd magad hozzájuk! Ehhez egy bizonyos szintű önismeretre van szükség.

​4. Saját magad legnagyobb ellensége: az önszabotázs

l\u00e1ncait let\u00e9p\u0151 n\u0151

Fotó: Shutterstock

Az önszabotázs két okból történhet: vagy utálod magad, vagy nem akarod vállalni a sikerrel járó felelősséget. Ha alacsony az önbecsülésed, azt hiszed, hogy a legtöbb jó dolgot nem érdemled meg, és ez önbeteljesítő jóslattá válik. Néha pedig azért szabotáljuk magunkat, mert nem akarunk egy bizonyos típusú felelősséget az életünkben, emiatt megrekedünk. Kevesebbet nyújtunk, mint amire képesek lennénk. Ez az ideális jövőbeli éned elárulása.

Megoldás: értsd meg, miért szabotálod magad, majd kezdj el dolgozni a leküzdésén! Annak a részednek, amelyik szabotál, fél, útmutatásra van szüksége.

​5. Hazugság

hazugs\u00e1gon kapott fiatal l\u00e1ny

Fotó: Shutterstock

Ha valakinek hazug a hírneve, abban nehéz megbízni. Mindig kétségeid lesznek afelől, hogy amit mond, igaz-e vagy sem. Ha hazudsz, nem fogsz tudni bízni magadban sem, a hazugság az életed minden területére kiterjed, beleértve azt is, amit magadnak mondasz. Gyengévé tesz, mert legbelül tudod, hogy ez gyávaság. Ha elég sokáig hazudsz, elveszted a lelkiismereted, ami megmondja, mi a helyes és mi a helytelen.

Megoldás: ne hazudj, bánj magaddal tisztelettel, és nézz szembe az igazsággal!

Nyitókép: Shutterstock