Káprázatos gyémánt, fekete háttér előtt

Vagyonokért kelhet el a híres gyémánt

A híres Red Cross Diamond akár 11 millió dollárt is érhet a Christie's aukcióján.

Az aukciósház alig több mint egy évszázadon belül harmadszor adja el a legendás sárga színű gyémántot a jövő hónapban Genfben megrendezésre kerülő Magnificent Jewels eladás keretében. Ha minden a várakozásoknak megfelelően alakul, a Red Cross Diamond (Vöröskereszt gyémánt) nevű gyémánt több mint kétszer annyiért kelhet el, mint a legutóbbi licitáláskor, írja a Robb Report.

A Christie's szerint a gyémántot eredetileg egy 375 karátos nyers kőből vágták, amelyet a De Beers dél-afrikai bányájában találtak 1901-ben. Az így létrejött, párna alakú drágakő a világ egyik legnagyobb gyémántja, és híres jellegzetes pavilonjáról, amely máltai kereszt alakra csiszolt.

A gyémántot először 1918-ban adta el az aukciósház a brit Vöröskereszt és a Szent János-rend nevében, amely a mai napig egészségügyi szervezeteket működtet szerte a világon. A követ S. J. Phillips londoni ékszerésznek adták el akkoriban 10 000 fontért, ami ma 600 000 dollárnak és 207 millió forintnak felel meg. A darab 1973-ban ismét licitre került, és 1,8 millió svájci frankért, mai pénzben kifejezve nagyjából 4,75 millió dollárért (kb. másfél milliárd forint) kelt el.

A Christies arra számít, hogy a gyémánt május 11-én jóval többért kelhet el. Az aukciósház a Barron's szerint 7-10 millió svájci frank (2,5-3,7 milliárd forint) közötti becsült értéket adott a kőre az eladás előtt. Mint kiderült, a leütött ár egy részét is jótékony célra fordítják.

François Curiel, a Christie's Europe elnöke és luxusosztályának vezetője elmondta, hogy a kő méltó lesz a nevéhez, az eladásból származó bevétel egy részét a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságának juttatják el.

Bármennyire is figyelemre méltó a Red Cross Diamond, aznap egy másik fontos főszereplője is lesz az árverésnek: a 228,3 karátos The Rock nevű gyémánt, amely az aukción valaha kínált legnagyobb fehér gyémánt. Ez a kő várhatóan több mint 30 millió dollárért kelhet el.