Nő a gép előtt olvas és számológéppel ad össze, karácsonyi dekoráció

Hogyan szüntessük meg a karácsonyi anyagi stresszt?

Az ünnepek közeledtével nehéz elhárítani az anyagi aggodalmainkat. Ha szorongsz emiatt az időszak miatt, akkor ez a cikkünk neked szól!


Szerencsére vannak jól bevált praktikák, amikkel enyhíthetünk a szorongásunkon, amit az ünnepi időszakkal járó anyagi kiadások okoznak számunkra. Lássuk, mikkel csökkenthetjük a stresszt a karácsonyi időszak előtt!

Koncentrálj a légzésre

Elsőre bután hangozhat, azonban hidd el, tényleg működik. Ha figyelsz a légzésedre és időt fordítasz rá, akkor a stressz szinted automatikusan csökkenni fog.

Ha csak három percre, de tudod gyakorolni a négy – hét – nyolc légzéstechnikát, az segíthet ellazulni. Négy számoláson át lélegezd be a levegőt, hét számoláson át tartsd bent, majd nyolc számolás alatt fújd ki a levegőt.

Ha ezután sikerült ellazulni, akkor kérdezd meg magadtól, hogy hogyan van és őszintén válaszolj rá. Ha úgy érzed szükséged van valakivel erről beszélni, akkor tedd meg, oszd meg a kétségeidet valakivel, akiben megbízol.

Tartsd szem előtt, hogy valójában miről szól az ünnep

Gondolj vissza arra, hogy miről is szól valójában a karácsony. Mik az alapvető értékei. Fókuszálj az anyagi kiadások helyett arra, hogy hogyan tudod majd a legcsaládiasabb és szeretetteljesebb légkört megteremteni.

Az ajándékok másodlagosak és saját készítésű is lehet. Ez az időszak a családdal töltött minőségi időről és a pihenésről szóljon.

Fogalmazz meg reális elvárásokat

Az emberek és főként a nők vállára óriási nyomás nehezedik, hogy tökéletes legyen az ünnep. Az irreális remények azonban csalódáshoz vezethetnek.

Ehelyett inkább találd ki, hogy neked és szeretteidnek milyen lenne a pont jó és nem a tökéletes karácsony. Csökkentsd az elvárásokat, gondold végig, hogy mit tudsz megvalósítani anélkül, hogy kettészakadnál. Maradj egy alaptervnél.

Sportold ki a stresszt

Az egyik legjobb módja a stressz levezetésének a fizikai aktivitás. Ha minden előző pontot bevetve még mindig úgy érzed, hogy rengeteg feszültséget vált ki belőled az ünnepi készülődés, akkor menj el sportolni.

Pár óra a friss levegőn, futással töltve rengeteget segíthet.