Egy karácsonyi vásár Varsóban

4 ​különleges karácsonyi vásár Európában, melyeket érdemes meglátogatni

Karácsony közeledtével mi sem természetesebb, mint hogy az emberek ellátogatnak az ünnepi vásárokba. Magyarországon számos helyen rendeznek ilyeneket, ám a külföldi téli hangulat megtapasztalása egy újszerű, varázslatos élményt nyújthat az év végére. Íme négy kiváló lehetőség ehhez Európában!


Glasgow

Kezdésképp egy Skóciában található, leginkább művészetkedvelőknek szóló karácsonyi vásárt szeretnénk ajánlani. A minden év december első hétvégéin megrendezett ünnepi program a The Alchemy Experiment galériában kerül megrendezésre.

Míg az év többi napján a különböző stílusokban alkotók próbálják eladni ott készítményeiket, addig decemberben a szeretet ünnepére hangolódva az árusok gyertyákat, dekorelemeket és egyéb ajándéktárgyakat, illetve téli finomságokat tesznek a pultjaikra. Ettől függetlenül a művészek is előszeretettel vonulnak ki a vásárba eladni, így pedig sokan megtalálhatják a tökéletes meglepetéseket még az ajándékozások előtt.

Fő rendezvényekként elsősorban különböző workshopokon és filmvetítéseken vehetnek részt a látogatók, de már a szokottól egy kicsit eltérő élmény megtapasztalása miatt is egy jó élmény lehet a részvétel.

London

Következő úti célunk az Egyesült Királyságba vezet, egészen pontosan London szívébe. Ez a karácsonyi piac minden évben megjelenik és egy különleges, mozifilmbe illő hangulatot kölcsönöz a nagyváros utcáinak. Természetesen az ünnepi készülődés nem is létezik egy kellemes, forrócsoki iszogatása mellett eltöltött séta nélkül, és lehetne ehhez szebb környezet találni, mint a folyó partja mellett kialakított sétálóutca?

Ha már túlságosan hideg van a barangoláshoz, akkor a megvásárolt finomságok meghitten elfogyaszthatók a Jimmy's Winter Lodge egyik fűtött hógömbjében is.

Berlin

Ebben az időszakban a berlini és a francia dóm, illetve a Konzerthaus Berlin között, a Gendarmenmarkt nevű téren szokták kialakítani a mesébe illő karácsonyi vásárt. A festő környezet báját tovább emeli a környező épületek hangulatos megvilágítása, hiszen így egyfajta képeslapként tökéletes keretbe foglalják a téli világot.

A Berlinben megrendezett Gendarmenmarkt kar\u00e1csonyi v\u00e1s\u00e1r

Fotó: Unsplash/Birk Enwald

A jellegzetesen egyforma fehér sátrakban az árusok szinte minden mesterségnek a termékeit felsorakoztatják, így üveg, fa vagy akár fém ajándéktárgyakat is bőven találhatnak az odalátogatók. Programokként többek között akrobaták, tűznyelők és táncosok szokták szórakoztatni a népet, akik mindeközben elfogyaszthatják a megvásárolt helyi finomságokat.

Portugália

Végül, de nem utolsó sorban Portugáliában, vagyis pontosabban Madeiraban van az egyik legnevesebb karácsonyi vásár. Az ottani ünnepségek már december elsejétől megkezdődnek és egészen január 9-ig folyamatosan tartanak.

A turisták elsősorban a napi tevékenységek és az előadások miatt írják fel ezt a rendezvénysorozatot az terveik közé, de természetesen sok embert vonz oda a híres tűzijáték is. Azt az eseményt még a Guiness Rekordok Könyvében is világ legnagyobb showműsoraként emlegetik, így mindenképpen bakancslistás cél a megtekintése.