Álmatlanságtók kimerült fiatal nő fekszik az ágyban a paplan alatt, kezével eltakarja a szemét

2 tipp a rossz álmok és az alvászavar leküzdésére

Ha szorongunk vagy depressziósak vagyunk, nagyobb valószínűséggel álmodunk rosszat. A rossz álmok jelezhetik, hogy valami nincs egyensúlyban az életünkben. Ha teszünk valamit a szorongásunk csökkentése érdekében, javulni fog az alvásminőségünk is.


Miért álmodunk?

Sokan küzdenek rossz álmokkal és alvászavarokkal. Ez gyakori dolog, még a pszichológiailag egészséges egyéneknél is. Szerencsére számos dolgot tehetünk a probléma megoldása érdekében.

Az álmok azóta vita tárgyát képezik a pszichológiában, amióta csak létezik ez a tudomány. Egyes pszichológusok, mint például Sigmund Freud, az álmokat elfojtott gondolatok következményének tekintették, amelyek csak a tudattalan, alvó életünk során törnek felszínre. Ezért lehetnek az álmaink szexuálisak, erőszakosak vagy más módon tabuizáltak – az áloméletünk lehetővé teszi számunkra, hogy olyan történeteket és élményeket játsszunk el, amelyek a mindennapi normák szerint tiltottak.

Más pszichológusok másképp vélekednek az álmokról, azt sugallva, hogy azok egyszerűen az alvás közben véletlenszerűen elsülő neuronok következményei, és bár megpróbálhatjuk álmainkat valamilyen történetbe vagy kontextusba illeszteni, nincs valódi jelentésük.

Az evolúciós pszichológusok ezzel szemben az álmokat adaptív jelenségnek tekintik. Azt állítják, hogy az álmaink segítenek felkészülni az előttünk álló nap követelményeire. Álmodtál már valaha egy közelgő nagy prezentációról? Az evolúciós pszichológusok szerint ez ugyanúgy felkészít minket a sikerre, ahogyan őseink is álmodhattak arról, hogy hol kell élelmet gyűjteni, tábort verni vagy tüzet rakni.

Persze, mindannyiunknak vannak időnként rossz álmai vagy rémálmai. De amikor az életünk egyensúlyban van, az ilyen típusú álmok ritkábban fordulnak elő, és jobban fel vagyunk készülve arra, hogy elhessegessük őket.

Hogyan küzdhetünk a rossz álmok ellen?

Mit kell tehát tennünk, ha gyakoriak a rossz álmok vagy rémálmok? Nos, ez valószínűleg jó jele annak, hogy valami nincs egyensúlyban az életünkben. Jó ötlet lehet, ha mentális egészségügyi támogatást keresünk a probléma kezelése érdekében. Ha beszélünk valakivel a szorongásunkról, az sokat segíthet a javulásban. Sőt, lehet, hogy már ez önmagában is elnyomja a rossz álmokat.

Egy másik módja a visszatérő rémálmok vagy rossz álmok leküzdésének, ha vigasztaló tárgyakat használunk, például egy nyugtató hangot, amit hallgathatunk, egy plüssmacit, amit megölelhetünk vagy egy nyugtató illatot, amit érezhetünk. A kényelmi tárgyak segíthetnek elaludni, és akkor is használhatjuk őket, amikor felébredünk egy rémálomból. Ez segíthet a nyugtalanító álomból származó érzelmeink integrálásában, hogy nagyobb érzelmi biztonságérzetet és biztonságot érjünk el.

Egy másik dolog lehet, hogy naplózzuk az álmot és/vagy részletesen illusztráljuk azt, különösen, ha visszatérő rossz álmunk vagy rémálmunk van. Ezután gondolkodjunk el azon, hogyan tudnánk megváltoztatni az álom végét. Ezután minden este lefekvés előtt meséljük el hangosan az új álmot körülbelül 10 percig. Ez a rögzítési, változtatási és próbálási folyamat a bizonyítékokon alapuló rémálom-helyreállítási terápiák alapfeltétele.

A legfontosabb dolog a rossz álmok kezelésében, hogy olyan alvási környezetet teremtsünk, amelyben a lehető legnagyobb biztonságban érezzük magunkat. A rossz álmok a szorongásainkból fakadnak. Ha olyan dolgokat teszünk, amelyekkel csökkenthetjük szorongásunkat, javulni fog az alvásminőségünk.