Természetes tisztítószerek után nyúl egy sárga gumikesztyűs kéz

Dolgok, amiket soha ne tisztíts ecettel

Bár az ecet egy igen sokoldalú tisztítószer, mint minden másnak, ennek is vannak korlátai és nem képes a lehetetlent is megtisztítani. Jó ha tudjuk, hogy az ecettel való tisztítás nem alkalmas minden bútorfelületre, mutatjuk is, melyekre nem.


Az ecet olcsó, nem mérgező a környezetre, se ránk és könnyen hozzáférhető tisztítószer, nem jelent minden koszra és felületre tökéletes megoldást. Az alábbiakban olyan felületekről számolunk be, amiket jobb, ha soha nem tisztítasz ecettel.


Ne tiszíts semmit ecettel, ami:

Klóros

Ha egy klóros fehérítőszer ecettel keveredik össze, annak kémia reakció lesz a következménye, mely mérgező klórgázt hoz létre.

Természetes kőfelület

A márványt, a gránitot és más természetes köveket, előszeretettel használják otthoni burkolatként, például járólapnak, fali burkolatnak, asztallapnak, pultnak. Ezért is fontos kihangsúlyozni, hogy ezeket sem szabad ecettel tisztítani, ugyanis az ecetben lévő sav a természetes köveken lyukacsosodást okozhat.

Fuga

A tömítetlen vagy sérült fugát nem szabad ecettel tisztítani, mivel az idővel elmarja és elhasználja a fugát. A tömített fuga tisztítható ecettel, de a legjobb, ha kerüljük a savas tisztítószereket a fugán, hogy ne gyengítsük azt.

Elektronika

A televíziók, mobiltelefonok, számítógép-monitorok és egyéb elektronikai eszközök képernyőit soha nem szabad ecettel vagy ecetet tartalmazó tisztítószerekkel tisztítani,mivel ez károsítja a tükröződésgátló bevonatot.

Állat piszok

Az ecet nem ideális a háziállatok piszkának eltakarítására, különösen az olyan felületeken, mint a szőnyeg, a kárpitozott bútorok vagy a matracok. Ehelyett használjunk enzimalapú tisztítószert a háziállatok piszkának kezelésére.