Mosolygó nő tussol

Milyen gyakran kell zuhanyozni?

Gyakran feltesszük magunknak a kérdést, tényleg minden nap le kell zuhanyoznunk? Vagy ez is csak egy olyan napi szokás, amit a megszokás, és nem a tényleges szükségszerűség vezérel?Mint minden nagy vitának, minden történetnek két oldala van, ez sosem egyszerű. Először akkor kezdtünk el gondolkodni ezen, amikor Mila Kunis és Ashton Kutcher Dax Shephard podcastjében bevallotta, hogy nem mosakodnak naponta.

Eközben olyan sztárok, mint Dwayne Johnson és Cardi B az ellenérzésüket fejezték ki ezzel kapcsolatban, szerintük teljesen természetes, hogy minden nap fürdenek, sőt, Johnson naponta háromszor zuhanyozik, mondta el.

De kinek van igaza? Vagy igaza van-e bárkinek? Ezt tisztázzuk az alábbiakban.

Milyen gyakran kell zuhanyozni?

Dr. Sophie Shotter esztétikai orvos szerint nem feltétlenül kell naponta lezuhanyoznunk vagy fürdenünk. Ha túlzásba visszük a mosakodást, a forró víz kiszáríthatja a bőrünket, a túl sok kemény szappanos termék pedig irritálhatja a bőrt, és mindkettő a barrier károsodását okozza, mondja.

„A túlzásba vitt mosakodás a bőrünkön lévő mikrobiomot is károsíthatja, azokat a sejteket, amelyek megvédenek bennünket a baktériumoktól, így az immunrendszerünk károsodhat, és végül gyakrabban leszünk betegek, gondoljunk csak a köhögésre és a megfázásra.”

Ha azonban túl messzire megyünk a másik irányba, és nem mosakszunk eleget, koszosak lehetünk, ami tökéletes táptalajt biztosít a baktériumok és bogarak, például a tetvek számára, és akkor még nem is beszéltünk a testszagról, figyelmeztet Shotter.

Mi az ideális gyakoriság akkor? Mint a legtöbb dolog az életben, ez is egyénenként változik, és nagyrészt az életmódtól függ.

„Nincs olyan válasz, amely mindenkinek megfelel. Ha sokat sportolsz, természetesen többet izzadsz, vagy nagyon meleg az időjárás, akkor lehet, hogy minden nap zuhanyozni szeretnél, de ha nem, akkor elég pár naponta, a kettő között pedig mosakodj azokon az egyes területeken, amelyek nagyobb figyelmet igényelnek a higiéniára”

– magyarázza az orvos a brit Glamour-nak.

Az említett területek közé tartozik az ágyék és a hónalj, amelyek Shotter elmondása szerint több verejtékmirigyet tartalmaznak és több baktériumot tenyésztenek, így kissé pattanásosak lesznek, ha nem mossák meg, amikor kell.

Szükségünk van dezodorra?

Ami a dezodor-vita kérdését illeti, Shotter szerint ez valószínűleg nem kérdés, hacsak nem izzadunk sokat valami csoda folytán.

„A legtöbb nőnél a hónalj izzadása bizonyos fokig teljesen normális. Az izzadásgátló pedig jó választás. Ugyanakkor a dezodor önmagában nem tesz túl sok mindent – szó szerint azt jelenti, hogy szagtalanít, vagyis semlegesíti a szagot. Jobb, ha megpróbáljuk megelőzni a szag kialakulását azzal, hogy izzadáskor lemosakszunk.”

Nyitókép: Shutterstock