Meglepő előnyök: 5 ok, amiért rendszeresen fogyasszunk pisztáciát
A pisztácia olyan egészséges tápanyagokat tartalmaz, amit kár lenne megvonni magunktól.
Már a Biblia Ószövetségében is találunk utalást a pisztáciára, melyet az 1880-as években kezdtek importálni az Egyesült Államokba. A pisztácia, amely valójában a pisztáciafa ehető magja, egykor a nagypolgárok státuszszimbóluma és csemegéje volt, de ma már széles körben termesztik, és szinte bárki számára elérhető, aki tápláló nassolnivalóra vágyik. Mutatjuk a pisztácia legfontosabb egészségügyi előnyeit a Real Simple cikke alapján:
1. Teljes értékű fehérje
A pisztácia az egyik legmagasabb fehérjetartalmú rágcsálnivaló dióféle, 32 grammnyi adagban 6 gramm fehérjét kínál. Ez azt jelenti, hogy mind a kilenc esszenciális aminosavval segít feltölteni a szervezetet. Általában a növényi fehérjeforrások nem tartalmazzák az összes esszenciális aminosavat, így a forrásokat kombinálni kell, hogy mindent megkapjunk, de a pisztácia azon kevesek egyike, amelyik mindent biztosít, amire szükségünk van.
2. Az egyik legmagasabb rosttartalmú dióféle
A rostban gazdag étrend csökkentheti a koleszterinszintet és a vérnyomást, és csökkentheti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát. A pisztácia több rostot tartalmaz, mint más diófélék, így kiváló választás nassoláshoz. Egy 32 grammnyi adag 3 gramm rostot tartalmaz.
3. Egészséges zsírokat tartalmaz
Sokan megdöbbennek a diófélék, köztük a pisztácia zsírtartalmától, tévesen leszámítva, hogy mennyire egészségesek. De nyugalom, zsírtartalmuk (mértékkel) nem csökkenti az előnyöket. A pisztáciában található többszörösen telítetlen zsírok nemcsak a jóllakottság érzését növelik, hanem segítenek a koleszterinszint csökkentésében is. A pisztácia a rost mellett a számunkra kedvezőbb telítetlen zsírokat biztosítja. A fehérje, a rostok és a zsírok hármasa segít, hogy hosszabb ideig jóllakottak maradjunk, valamint és tartós energiát biztosít.
4. Sok B6-vitamint biztosít
A B6-vitaminban gazdag, kiegyensúlyozott étrend segít megelőzni az olyan állapotokat, mint a vérszegénység, és csökkenti a szívbetegségek kockázatát. Az izmok építéséhez is elengedhetetlen, mivel segíti a szervezetet az aminosavak feldolgozásában. Egy marék pisztácia az ajánlott napi érték 30 százalékát adja ennek a fontos tápanyagnak. A pisztácia kisebb mennyiségben más B-vitaminokat is tartalmaz, köztük tiamint (B1) és folsavat (B9).
5. Számos antioxidánst kínál
A pisztáciában található olyan vegyületek, mint a lutein, a béta-karotin és a gamma-tokoferol segítenek visszafordítani a sejtkárosodás hatásait. Kit nem győztünk meg arról, hogy nem egy csoda élelmiszerről van szó?
Nyitókép: Shutterstock / Agave Studio