Villára szúrt Föld, fehér háttér előtt

Tényleg jobbak a bio élelmiszerek saját magunk és a bolygó számára?

A fenntartható táplálkozás még soha nem volt ennyire fontos. Az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület (IPCC) legutóbbi jelentése szerint most van itt az ideje, hogy változtassunk életmódunkon és étkezésünkön. A bio élelmiszereket gyakran a környezetbarát táplálkozás híveként emlegetik, de nem vagyunk egyedül, ha nem vagyunk biztosak a bioélelmiszerek előnyeiben, és gyakran csak egy kicsit drágább termékként gondolunk rájuk. Mégis, hogyan lehet fenntarthatóan étkezni, miért fenntartható különösen a bio élelmiszer, és hogyan lehet ezt a kiadást is kímélni?

Ahogyan a szénlábnyom csökkentése és a fast fashion termékek csökkentése is fontos az éghajlatváltozás lassítása szempontjából, úgy a fenntartható táplálkozás is.

A brit Marie Claire nemrég három szakértőt, Clare McDermottot, a Soil Association Certification üzletfejlesztési igazgatóját, Simone Thomast, a Simone Thomas Wellness vezető táplálkozási tanácsadóját és Sarah Wakefieldet, a Természetvédelmi Világalap (WWF UK) élelmiszer-átalakításért felelős vezetőjét kérdezte a témában.

Mi is az a fenntartható táplálkozás? 

Bár a teljesen ökológiai táplálkozás az egyik módja a környezetbarátabb étrend kialakításának, a fenntartható táplálkozás ennél többre terjed ki.

A Brit Dietetikai Szövetség (BDA) szerint olyan étrendről van szó, amely alacsony környezeti hatással jár, és hozzájárul az élelmiszer- és táplálkozásbiztonsághoz, valamint a jelen és a jövő generációk egészséges életéhez.

Wakefield egyetért ezzel, hozzátéve, hogy az öko táplálkozás ugyan az elfogyasztott ételekről szól, de arról is, hogyan és hol állítják elő az adott élelmiszert. Ha például egy olyan almát eszünk, amely a fél világot átrepülve érkezett hozzánk, akkor az nyilvánvalóan több kilométert tesz meg, mint egy olyan alma, amelyet az út mentén termesztettek.

Mi minősít egy élelmiszert bioterméknek? 

A Soil Association jótékonysági szervezet – amely mélyebbre ás, hogy átalakítsa az étkezés, a gazdálkodás és a természeti világunkról való gondoskodás módját – meghatározása szerint a bio a következő:

„Olyan élelmiszertermelés, amelynek célja, hogy megfelelő mennyiségű, jó minőségű élelmiszert állítson elő olyan módszerekkel, amelyek az egész élelmiszerrendszerünkben széleskörű előnyöket biztosítanak, az emberektől a bolygóig, a növényegészségügytől az állatjólétig.”

Honlapjuk szerint egy élelmiszer csak akkor kaphat bio minősítést, ha a gazdák nem használják a következőket:

  • Szintetikus anyagokat (ember által előállított anyagokat)
  • GMO-kat
  • szennyvizet trágyázásra
  • sugárzást.

A gazdáknak továbbá:

  • természetes műtrágyákat kell használniuk
  • a termőföldeket rotációs rendszerben kell művelniük
  • csak nem mérgező növényvédő szereket használhatnak.
„A nem bio élelmiszereket viszont olyan módszerekkel tenyésztik és állítják elő, amelyek etikátlannak tekinthetők”

– magyarázza Simone Thomas, a Simone Thomas Wellness vezető táplálkozási tanácsadója.

Fontos megjegyezni, hogy jelenleg nincs olyan jogi keret, amely a bio szépségápolási és wellness-termékekre vonatkozik, mint az élelmiszerekre és italokra teszi hozzá McDermott.

Fontos, hogy a termékek vásárlásakor keressük a logót, hogy megbizonyosodjunk arról, hogy amit választunk, az bio minősítéssel rendelkezik.

Miért fontos a biofogyasztás?

Röviden azért, mert a kutatások azt mutatják, hogy az elsősorban bioélelmiszerek fogyasztása jótékony hatással lehet mind a szervezetünkre, mind a környezetre.

  • A bioélelmiszerek kevesebb növényvédő szert tartalmaznak.
„Ez a legjobb módja annak, hogy csökkentsük a peszticideknek való kitettséget. Néhány növényvédőszer-maradék a mosás és főzés ellenére is megmarad az élelmiszereken”

– magyarázza Thomas.


  • A bioélelmiszerek tiszteletben tartják az állatjóléti előírásokat: ha húsfogyasztásról van szó, egyesek a biohúst választják a magas állatjóléti előírások és a biogazdálkodásban alkalmazott antibiotikumok jóval kisebb mértékű használata miatt.
„A biogazdák csak végső esetben használnak antibiotikumokat. A Soil Association szigorúbb előírásai bizonyos antibiotikumok használatát is teljesen megtiltják, például a kolisztinét, amely kritikusan fontos az emberi egészség szempontjából.”

– mutat rá McDermott.

  • A bioélelmiszerek minimálisan feldolgozottak, sokkal kevésbé, mint nem bio társaik, és nem tartalmaznak káros adalékanyagokat vagy tartósítószereket. Emellett több antioxidánst tartalmaznak.

Thomas szerint egy, a Journal of Agricultural and Food Chemistry című folyóiratban megjelent hatéves tanulmány szerint a biohagymának körülbelül 20%-kal magasabb az antioxidáns-tartalma, mint a hagyományos módon termesztett hagymának.

  • Ráadásul a bioélelmiszerek több egészséges zsírt tartalmaznak. Hasonlóképpen, a British Journal of Nutrition című szaklapban 2016-ban megjelent tanulmány szerint a biohús és -tej körülbelül 50%-kal több omega-3 zsírsavat tartalmaz, amely a telítetlen egészséges zsírok egy fajtája.
  • A bioélelmiszerek jobbak a környezet számára: a biogazdálkodás segít az éghajlatváltozás elleni küzdelemben, k köztudottan energiahatékonyabb, és a szénlábnyoma lényegesen kisebb, mint az intenzívebb gazdálkodásé, ami azt jelenti, hogy kevesebb CO2 kerül a légkörbe.
„Nem csak ez, de a bioélelmiszerek és -italok előállítása a természet javát szolgálja - például a biofarmokon átlagosan 50%-kal több vadon élő állat és 30%-kal több vadon élő faj él, ami azt jelenti, hogy a biotermékek vásárlása olyan, mintha a természet és a biológiai sokféleség támogatására szavaznánk”

– állítja McDermott.

Miből érdemes a bio megfelelőt választani?

  • Eper – Thomas szerint ez az egyik leginkább peszticidekkel szennyezett élelmiszer
  • Spenót – egy másik, ami szintén sok növényvédőszert tartalmaz, ezért mindig bioterméket kell vásárolni
  • Zöldségek – gondoljunk a kelkáposztára és a mustárzöldre.
  • Gyümölcsök – gondoljunk a nektarinra, almára, körtére, szőlőre és cseresznyére
  • Paprika
  • Zeller
  • Paradicsom

Miből nem érdemes feltétlenül a bio megfelelőt választani?

Míg a fentiek a leginkább peszticidekkel szennyezett élelmiszerek, az alább felsoroltak nem azok:

  • Avokádó
  • Csemegekukorica
  • Hagyma
  • Spárga
  • Brokkoli
  • Karfiol
  • Ananász
  • Gomba
  • Dinnye

Nyitókép: Shutterstock / Sasin Paraksa