Ez a hét szokás a titka a világ legegészségesebben étkező nemzeteinek
A világ összes nemzeti konyhájának alapja, hogy ízletes és tápláló módon szolgálja az emberek egészségét a helyi lehetőségeknek és kultúrának megfelelően. Néha úgy tűnik, ez némelyik országnak jobban megy, mint a többinek, lessük hát el tőlük a legegészségesebb étkezési szokásaikat!
A japán kultúra kisebb adagokat enged
A kevesebb étel általában csökkentett kalóriamennyiséget eredményez. Tanulmányok szerint azok, akik nagyobb adagokat fogyasztanak, hajlamosabbak a túlsúly felszedésére. A sok víz és a leveses előétel segíthet abban, hogy elégedettebben álljunk fel az asztaltól, valamint japánban a kevés vöröshús szabályát is betartják, ami szintén hozzájárul az ideális testsúly megtartásához.
Indiában rengeteg fűszert használnak
Fotó: Pranjall Kumar/Unsplash
Kurkuma, curry és gyömbér. Ez csupán néhányfajta fűszer, melyeket Indiában előszeretettel használnak. Tele vannak antioxidánsokkal és más, jótékony hatású anyagokkal, valamint egy nagyon pikáns ízt is kölcsönöznek az ételnek, ezért sokan inkább a kisebb fogások mellett döntenek.
Görögország a mediterrán étkezésre esküszik
Az ottani ételekről bebizonyították, hogy ténylegesen csökkentik a rák és egyes szívbetegségek kockázatát. Rengeteg gyümölcsöt és zöldséget fogyasztanak, valamint kevesebb sajt és több tej, kisebb mennyiségű vöröshús és rengeteg hal szerepel az étrendjükben.
Olaszország titka a bor
Fotó: Unsplash/Terry Vlisidis
Az alkohol bizonyos mennyiségben csökkenti a szívbetegségek kockázatát, de a hangsúly a mértékletességen van. Nőknek naponta egy pohár vörösbor, férfiaknak pedig maximum kettő az ideális, ennél több már károsodást okozhat.
Norvégia mindent erjesztve tesz az asztalra
Fotó: Kim Daniels/Unsplash
Ha bizonyos ételeket hosszú ideig vízben vagy sóban, illetve más fűszerekben hagyunk állni, akkor megváltozik a szervezetre gyakorolt hatásuk és az ízük is. Norvégiában erjesztenek zöldségeket, gyümölcsöket, tejet és húst is, mindezek mellett pedig gyakran évekig kezelt, nyers pisztrángot fogyasztanak.
Korea minden fogást összekever
Az ottani gasztronómia arról híres, hogy a legkülönbözőbb alapanyagokat és ételeket szolgálják fel, sokszor egy fogásként. A különböző ízek és textúrák nem csak egészségesebbé teszik a tányérok tartalmát, hanem érdekesebbé is.
A svédek kenyeret kenyérrel esznek
Fotó: vwz.photography/Unsplash
Sokan a kenyeret az elhízás kapujának tartják, pedig ez nem minden fajtájára igaz. A Svédországban elterjedt, teljes kiőrlésű rozskenyér egészségesebb, mint a más területeken kapható, tipikus fehér kenyér. Segít, hogy ne szökjön fel a vércukorszintünk, valamint tetemes mennyiségű rostot is tartalmaz.
Nyitókép: Shutterstock
Forrás: WebMD
- Ez a rosthiány 6 nehezen ézrevehető jele - IN ›
- Így vágják át az agyunkat az apró falatkák és mártogatósok - IN ›
- Nem jó, ha kritikus vagy önmagaddal, amikor kilókról van szó - IN ›
- Ez az étkezés lehet az egyik oka a demencia kialakulásának - IN ›
- Megbetegíthet a gyömbér? - IN ›
- Miért érdemes a papírtörlőt a hűtőben tartani? - IN ›