Egészséges granola recept, hogy jól induljon a reggel
Azt bizonyára már te is tudod, hogy a reggeli a nap legfontosabb étkezése. És azt is tudjuk már régóta, hogy a túlzott cukorbevitel komoly károkat okozhat a szervezetünkben. Ezért hoztunk most egy egészséges házi granola receptet, amely tökéletes lehet reggelire.
Mennyi cukrot ehetünk egy nap?
A válasz erre a kérdésre nagyon egyszerű, ugyanis nincs meghatározva, hogy mennyi az ajánlott napi cukorbevitel. Abban azonban minden orvos és szakértő egyetért, hogy a hozzáadott cukrot (azaz azt a cukrot, amely természetesen nem fordul elő az élelmiszerekben) minimálisra kell csökkenteni.
Ez is érdekelhet: Egy csepp ebből az italból a reggeli kávéban javíthat az egészségünkön
Házi granola recept
Elnézést kérünk a bolti granolától, mert most lecseréljük a házi, sokkal egészségesebb, gabona és cukormentes változatára. Az elkészítése pofon egyszerű, de vigyázat! Függőséget okozhat!
Hozzávalók:
- 2 csésze dió, durvára vágva
- ½ csésze szárított áfonya vagy cseresznye
- ¼ csésze tökmag
- 3 evőkanál napraforgómag
- 3 evőkanál kendermag vagy lenmag
- 3 evőkanál olívaolaj vagy olvasztott kókuszolaj
- 2 evőkanál tiszta juharszirup
- 1 evőkanál tiszta vanília kivonat
- 1 evőkanál őrölt fahéj
- 2 teáskanál sütőtök pite fűszer
- 1 teáskanál tengeri só
Elkészítés:
1. Melegítsük elő a sütőt 150°C-ra, és béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral.
2. Keverjük össze az összes hozzávalót egy tálban addig, amíg el nem oszlatunk minden hozzávalót.
3. A kikevert masszát öntsük a tepsibe és süssük 15-17 percig, amíg aranybarna nem lesz.
Fogyaszthatjuk növényi joghurttal, gyümölcsökkel, növényi tejbe áztatva, vagy egyszerűen csak magában.
Nyitókép: Shutterstock
(PureWow)