Fahéj

A túl sok fahéjfogyasztás káros lehet

Bár a fahéjnak számos jótékony hatása van, a szakértők szerint mértékkel fogyasszuk.

Télen és az ünnepi időszakban valószínűleg extrán sok fahéjt fogyasztunk a különböző sütik és forralt borok miatt, mely kis mennyiségben számos játókény hatással bír. A fahéj természetes aromaanyaga a datolyában és a levendulában is megtalálható kumarin, amely kis mennyiségben értágító, görcsoldó és nyugtató hatású (léteznek kumarin alapú véralvadásgátló gyógyszerek is) – írja a vince.hu.

Ha azonban túl sok fahéjat eszünk, fejfájást, émelygést és hányingert is okozhat vagy akár májkárosító hatása is lehet. A szakemberek szerint a mértékletes fogyasztás a kulcs, pontosan 0,1 milligramm fahéj testsúlykilogrammonként. Egy 15 kilós gyermeknél ez maximum 30 gramm (kb. 6 darab) fahéjas csillagot és 100 gramm mézeskalácsot jelent naponta.

Aki nagyon nem bírja türtőztetni magát a fahéjas édességek terén annak azt javasolják, hogy inkább kumarinban szegény ceyloni fahéjat használjon a cassia-fahéj helyett.